КАКО ПРЕПОЗНАТИ КОРОНУ КОД ДЕЦЕ: Докторка Јовановић - "Имају блаже клиничке слике, али инфицирају целу породицу"

Novosti online

11. 03. 2021. у 11:16

ПЕДИЈАТАР др Ида Јовановић рекла је јутрос да број оболеле деце расте и да постоји и карактеристична слика по којој лекари препознају да ли дете има ковид 19 или неку другу респираторну инфекцију.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ КОРОНУ КОД ДЕЦЕ: Докторка Јовановић - Имају блаже клиничке слике, али инфицирају целу породицу

Фото: Принтскрин

- Број расте, а проценат је већи него раније. И у ранијим сојевима, дете је могло да оболи али ређе. Чак за 50 до 100 одсто је већи број деце, али и даље ређе одраслих. Имају блаже клиничке слике, болују пар дана али инфицирају целу породицу. Толико је сада заразан овај сој. Инфективност се повећала, дечја ткива имају мање рецептора од одраслих, али вирус сада и са мањом концентрацијом може да изазове болест. Нови сој се невероватно брзо размножава и деца оболе - рекла је докторка Јовановић.

Деца и одрасли лече се слично, али постоје специфичне клиничке слике, мултисистемске, које се не виђају код одраслих.

- Интензивно запаљенско стање се догоди и тада је дете животно угрожено. То је мали проценат, рецимо, од 500.000 преминулих у Америци, само је 270 било деце - рекла је она на ТВ Прва.

Др Јовановић каже да је једна ставка код дијагностике короне кључна.

- Код деце упала плућа није тако честа, данас свако запаљење плућа изазива сумњу на ковид. Дете може имати и температуру, фебрилно стање или друге симптоме, али карактеристично за ковид је да је рендгенолошка слика веома специфична. Дете које има знакове короне одмах се тестира, па дијагноза није тешка - рекла је она.

Докторка објашњава да се деца брзо опораве код блаже клиничке слике.

- Адолесценти који се активно баве спортом, не смеју три месеца по завршетку болести да иду на тренинге ако их имају често, 4-5 пута недељно. Упала срчаног мишића може да се догоди а то је веома озбиљно стање. Код одраслих, више од 70 одсто људи који су прележали имају неки вид упале. Код деце та испитивања још нису готова, али велики напор се не саветује - рекла је др Јовановић

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРАЖЕ ЗЛАТНИ ГЛАС ЗА ТРОН: Српску патријаршију и МПЦ чека дијалог о канонском јединству, СПЦ се неће преко ноћи сагласити са аутокефалијом