РАСПАД ПОЛАРНОГ ВРТЛОГА РАЗЛОГ НАГЛИХ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Климатолог најављује - До 10. фебруара очекује нас још много временских обрта

Новости онлајн

04. 02. 2021. у 22:41

СВЕДОЦИ смо неверевотаних временских обрта ових дана - из праве зиме у пролећне температуре преко ноћи па онда поново снег и испод нуле... Климатолог Владимир Ђурђевић за РТС објашњава шта се то и зашто дешава.

РАСПАД ПОЛАРНОГ ВРТЛОГА РАЗЛОГ НАГЛИХ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА: Климатолог најављује - До 10. фебруара очекује нас још много временских обрта

Фото: Д. Балшић

 - Тренутно се у атмосфери, на висини од око 15 километара, дешава процес у коме је дошло до распада поларног вртлога. То је једна струја, која би требало да иде у круг око Северног пола, и која држи хладан ваздух на северним географским ширинама. У појединим годинама дође до распада тог система и појаве се два или три вртлога и тада имамо ситуације када се у току зиме смењују периоди топлог, па онда нагло хладног времена - објашњава климатолог Владимир Ђурђевић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, Ђурђевић каже да је тај систем у прошлости био доста стабилнији.

Додаје да би, према прогнозама, после 10. фебруара требало да наиђе још једно захлађење.

 - Тренутно не можемо да видимо колико ће захлађење трајати и колико ће бити јако, али после овог периода од пет, шест веома топлих дана имаћемо период који ће више приличити зими - истиче Ђурђевић.

Фото: Принтсцреен/РТС

Према његовим речима, клима се још није толико променила да можемо да кажемо да се променио климатски тип. Србија се, каже, налази на ободу умерено континенталног појаса, јужно је медитеранска.

 - Пошто глобално загревање доводи до тога да се појасеви померају према северу, та медитеранска клима брже ће ући у Србију него што ће потенцијално ући у северније делове. Лета све више добијају карактерстике медитеранске климе. Имамо дуге, сушне периоде без падавина који су прекинути неким екстремним јаким падавинама и то је ствар која се већ дешава - наглашава климатолог Ђурђевић.

Вероватно, каже, нећемо видети толико наглу промену, да ћемо се једног дана појавити у новом климатском типу, али се ствари полако мењају и ми губимо неке од особина умерено континенталне климе. Једна од њих је и јасна разлика између годишњих доба. Једна од ствари која је најважнија, у смислу посла климатолога, јесте да направе пројекције од неколико деценија унапред.

Фото: К. Михајловић

 - Уколико се испуни Париски споразум претпоствљамо да ће цео свет престати да користи фосилна горива око 2050 године. То неке земље већ најављују Кина, Јапан, Европа, САД су поново најавиле такав план. У том случају планета ће се загрејати за још један степен. Ситуација је мало незгодна зато што ћемо за 30 година да имамо исту промену коју смо имали за последњих 100 година. Цео процес ће да се убрза али то је даље сигурна зона у којој људи могу да се прилагоде - објашњава Ђурђевић.

Додаје да после тога, ако наствимо да користимо фосилна горива, планета може да се загреје за још четири степена. То је врло драстична промена.

 - То је оно на шта климатолози упозоравају деценијама уназад. Поред океана, потенцијално неколико метара тропске ширине, могу да постану веома тешке за живот у смислу темепратуре и влаге тако да могу да се покрену велике миграције људи на планети - поручује климатолог Ђурђевић.

Померање климатских зона доводе до промена и у биљном и животињском свету. Одређене врсте биљака које су расле јужније сада се могу наћи и у Србији, на пример киви и банане. Померање инсеката може да буде велики проблем за пољопривреду, појављују се штеточине које раније нису постојале.

Фото: Танјуг

 - Ове више зимске температуре погодују разним инсектима да преживе. Хладне зиме у Србији у прошлости су служиле да направе драстично смањење популације појединих инсеката тако да не могу следеће године да набујају као што се сад дешава - објашњава Ђурђевић.

Додаје да сада постоје комарци који преносе одређене болести а који нису типични за наше подручје. Пре су долазли у госте али зиме буду толико јаке да њихова популација буде девастирана. Сада када се настане, пошто су зиме благе, они преживе а због виших темепратура брже се размножавају.

Планета је пролазила кроз разне промене климе у прошлости. Разлика је што су те промене биле споре и природа је имала више времена да се прилагоди. Сада се промене дешавају много брже.

Ђурђевић поручује да не треба занемарити прчу о природи јер знамо да код великог пораста темепературе може да дође до великог изумирања биљака и животиња и биолози

- Сведоци смо да је у прошлости и до 70 одсто биодиверзитета нестајало - каже климатолог Владимир Ђурђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЖАН ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Патријарх Кирил поздравио повратак МПЦ-ОА у канонско општење са Српском православном црквом