ВРЕМЕНСКИ ЕКСТРЕМИ У АПРИЛУ, ЕВО ШТА НАС ЧЕКА У МАЈУ: Од лета до зиме за само пар дана

Novosti online

21. 04. 2024. у 15:21

ОВОГОДИШЊА прва половина априла била је у Србији права летња. Забележено је и неколико тропских дана, а максимална температура достигла је чак 34°Ц и само је делић фалио да буде оборен апсолутни рекорд за април откад се врше мерења, пише Ђорђе Ђурић у временској прогнози за Србију.

ВРЕМЕНСКИ ЕКСТРЕМИ У АПРИЛУ, ЕВО ШТА НАС ЧЕКА У МАЈУ: Од лета до зиме за само пар дана

Фото: D. Milovanović

Овакво време потрајало је све до 15. априла, а 16. април је донео драстичну промену времена, тако да је већ 17. априла снег вејао и у нижим пределима западне и централне Србије. Температуре су опале и за 30 степени, а многи нису веровали да су тако нагло из лета улетели у праву јесен, па чак и зиму.

У априлу до Србије могу доспети вреле ваздушне масе са севера Африке, а исто тако и ледена ваздушна маса из Сибира или са Арктика. Њихова смена некада може да се догоди у једном дану, па да након правог летњег дана и 25°Ц, температура при продору хладног фронта драстично опадне и до 0°Ц и да падне снег.

Иначе, током априла неретко над нашим подручјем преовладају изражена јужна струјања и то најчешће под циклонском активношћу са централног Медитерана, па у склопу тог струјања стигну и честице пустињског песка и прашине из Сахаре, које до тла стигну путем падавина.

И овај април остаће упамћен по екстремнијем временским условима и као месец у коме су се за мање од 48 сати сменили лето и зима и месец у коме су забележена сва четири годишња доба.

Према тренутним прогнозама ноћ између 30. априла и првог маја биће сува и ведра. Температура ће се кретати од 11-12 до 16-17°Ц.

Први мај донео би сунчано и релативно топло време. Максимална температура кретаће се у већини предела око летњих 25°Ц, а понегде би било и до 27°Ц.

Други и трећи мај донеће и даље топло време, али за који степен ниже температуре.

После 4. маја очекује се освежење, повремено са локалним пљусковима и грмљавином, закључује Ђурић.

БОНУС ВИДЕО: НЕЗАПАМЋЕНА ОЛУЈА У АБУ ДАБИЈУ - Локални становници трче у склониште

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма