ВЕЛИКА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Очекује нас чак 60 тропских дана

Милица Шкорић
Милица Шкорић

09. 04. 2024. у 12:03

ОВЕ године лето је поранило два месеца. Температуре су у претходном периоду достизале и 32 степена, а први тропски дан већ је забележен последњег дана марта.

ВЕЛИКА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Очекује нас чак 60 тропских дана

Фото: D. Milovanović

Право летње време наставиће се све до средине априла, а према тренутним прогнозама, јаче захлађење са обилнијим падавинама очекује се средином следеће седмице. Обилније падавине могле би да ублаже и дуготрајну сушу.

Према крају априла уследила би стабилизација времена и постепени пораст температура, па би оне око 20. априла биле од 18 до 20 степени, што су просечне температуре за ово доба године.

У наставку текста преносимо сезонску прогнозу РХМЗ-а за остатак пролећа и лета пред нама.

МАЈ 2024: У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини и Мачви просечно топао и просечно влажан мај, могуће кише

У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0,5 ºС до 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0,3 ºС вишом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13,3 ºС.

У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0,5 ºС до 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0,2 ºС вишом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 24,0 ºС.

Месечна сума падавина током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 57 мм.

ЈУН 2024: Топлији и просечно влажан јун

Средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,6 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16,9 ºС.

Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,6 ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27,5 ºС.

Месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 56 мм.

ЈУЛ 2024: Топлији и сувљи јул, појава топлотних таласа

Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19,0 ºС.

Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30,0 ºС.

Средња месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 24 мм.

АВГУСТ 2024: Топлији и просечно влажан август, топлотни таласи

Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,6 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18,5 ºС.

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,7 ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30,2 ºС.

Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 49 мм.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић саопштио је и прве изгледе прогнозе времена за лето.

- Топло лето са просечном количином падавина. Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току лета 2024. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +2 °С. Очекиване вредности средње летње температура ваздуха биће у интервалу од 21 °С до 25 °С у нижим пределима, а од 13 °С до 18 °С у планинским пределима. Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана, са максималном температуром ваздуха вишом од 30 °С, бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама до 5 дана. Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа.

Климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити у домену вишегодишњег просека. Сезонска количина падавина се очекује у интервалу од 160 мм до 250 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 220 мм до 290 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 22 до 33, а на планинама до 40 - саопштио је Николић.

Да подсетимо, април зна да поред летњег, изненади и зимским временом, што говори и податак да смо прошле године за 4. април имали у Србији и у Београду праву зимску и снежну мећаву и температуре од 0 °С, а снег је падао и на данашњи дан 2021. године и то први пут у априлу после 25 година.

БОНУС ВИДЕО: ДОЛИНА СМРТИ - Туристичка атракција због рекордно високих температура

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

НИКОЛА РОКВИЋ НАСТАВЉА ХУМАНИТАРНУ МИСИЈУ: Патике са ходочашћа продате за пола милиона - ево колико новца је до сада сакупљено (ФОТО)