ВИСИНСКИ ЦИКЛОН ДОНОСИ НОВО ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Прогноза за мај отказује пролеће, стижу обилне падавине и снег

Novosti online

20. 04. 2024. у 15:42

ДАНАС мало до умерено облачно и топлије, посебно на истоку региона, а на југу и југозападу после подне ново наоблачење и повремена киша у току вечери, пише Марко Чубрило у временској прогнози за Србију.

ВИСИНСКИ ЦИКЛОН ДОНОСИ НОВО ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Прогноза за мај отказује пролеће, стижу обилне падавине и снег

Фото: D. Milovanović

Ово наоблчење је последица ширења утицаја висинског циклона који би се сутра и у понедељак ујутро требао премештати преко региона. Као и најчешће када се висински циклони у питању модели јако тешко читају параметре кретања ових система и као последица тога постоје огромне разлике и симулацији количине и распореда падавина.

За сада нискорезолуциони модели генерално имају сигнал за релативно мало падавина, чија би главнина отишла источније од нас, јер по њиховој синоптици висински циклон ће бити слаб и имати источнију путању.

Како прецизира Чубрило, високорезолуциони модели имају јачи и западније постављен систем тако да дају знатно веће количине падавина, посебно над северним пределима јер премештају центар висинског циклона за око 200км западније.

Очекује да ће се до увече симулације на свим моделима стабилизовати и да ћемо имати јасну представу о падавинском потенцијалу овог система али за сада обилне падавине нису извесне него су само могућност.

Виши планински предели ће поново имати снег, а у случају обилњих падавина снежна граница се на кратко може спустити испод 600мнв. Сутра током дана северозападни ветар у појачању и у ноћи ка понедељку на северу региона на ударе може бити јак, стоји у прогнози.

Сутра поново хладније уз максимуме од +7 до +14 степени Целзијуса. У понедељак престанак падавина али уз релативно хладно време и максимуме углавном од +6 до +14,а на југу око +18 степени Целзијуса.

Ново погоршање је могуће од уторка до четвртка и тада постоји могућност још једне конкретније падавинске епизоде али тек за 2-3 дана ћемо имати јаснију слику о тачној путањи тог циклона. У наредни уторак и даље релативни хладно, а у среду генерално топлије, док би у наредни четвртак поново било мало хладније.

Делује да је негде после 26.04. пред нама стабилизација и умерено отопљње те би сам крај априла и почетак маја донели праве пролећне температуре уз максимуме до око +25 степени Целзијуса. После 02.05. делује да поново улазимо у период нестабилног, а од 04.05. и свежијег времена.

Од вечерас до понедељка пре подне утицај висинског циклона, пролазне падавине али како је путања тог система и даље веома низвесна није могуће дефинисати тачну количину и распоред падавина, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: НЕЗАПАМЋЕНА ОЛУЈА У АБУ ДАБИЈУ - Локални становници трче у склониште

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО СЕ ПРЕНЕЛО НА УЛИЦЕ! Хрвати и Албанци наставили са скандалима (ВИДЕО)