КАШАЉ ГА СПАСАО ДА ГА НЕ БАЦЕ ПРЕКО ЛЕШЕВА: Новак је имао 27 килограма и једући по зрно пиринча преживео је албанску голготу

С.БАБОВИЋ

05. 02. 2023. у 09:30

НОВАК Бурмаз, родом из села Гоч, имао је само 27 килограма када су 1916. године на Крфу, француски болничари хтели да га баце преко гомиле лешева.

КАШАЉ ГА СПАСАО ДА ГА НЕ БАЦЕ ПРЕКО ЛЕШЕВА: Новак је имао 27 килограма и једући по зрно пиринча преживео је албанску голготу

Foto:arhiva I.Brborić

Мислили су да је мртав. Толико је био исцрпљен да није могао да се помагне и да им до знања да је жив. Задњим атомима снаге успео је да се накашље. Када су то чули Французи вратили су га у болницу.Опоравио се, учествовао у пробоју Солунског фронта! Доживео је дубоку старост код ћерке у селу Плеш код Александровца.

Новак је био један од оних који се вратио кући. У Велики рат отишло је више од 2.500 људи. Њих 952 се никада није вратило.

-Пошао сам у рат 1914.године, мајка ми је ушила златник у шињел - сведочио је свом сину Зорану Дража Иваковић из Александровца.- У Пећи сам за тај златник добио три килограма пирична. Цело повлачење преко Албаније преживео сам тако што сам грицкао зрно по зрно.

Исповести мобилисаних Жупљана објављене су у књизи  историчара Иван Брборић  “Жупа и Жупљани у Првом светском рату”,која прати живот мобилисаних из Александровца углавном у 12. пешадијски пук „Цар Лазар“, њихове ратне муке и победе, као и живот у поробљеној Жупи. Књига садржи и допуњен списак учесника Великог рата.

- Дадоше нам појасеве за спасавање, наредише да се спасавамо ако се торпедује брод, али ја сам одбио наређење и нисам хтео на палубу-присећао се војник Радомир Петровић из Велике Врбнице евукације српске војске бродовима на Крф. - Казао сам: нисам рођен поред Саве и Дунава, него испод Жељина. Ја не умем да пливам. Ако баш потонем са бродом, такву ми гробницу не би направио ни мој отац Крсман!

БОНУС ВИДЕО - СПОМЕН-ПАРК У ОБЛИКУ НАТАЛИЈИНЕ РАМОНДЕ: Српски хероји из Великог рата добили обележје у Трстенику

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)