РИС РИСТА СЕ ВРАТИО КУЋИ: Сад је време да ствара потомство

Борис Субашић

03. 02. 2023. у 18:47

РЕКОНВАЛЕСЦЕНТ, рис Риста данас је враћен кући, у дивљину Националног парка "Ђердап". Пре него што је делегација која је јуче дошла да га испрати стигла и да трепне он је муњевито нестао у шуми врха Шомрда.

РИС РИСТА СЕ ВРАТИО КУЋИ: Сад је време да ствара потомство

Фото П. Костин/ "Дивља Србија"

Тако се три месеца након што га је на Ђердапској магистрали повредио аутомобил и захваљујући нези стручњака ЗОО врта и ветеринарске станице у Бору, вратио у своје природно станиште.

- Данас је посебан дан за Министарство зааштите животне Средине јер је захваљујући заједничком труду институција и стручњака јединка која представља два одсто популације риса у Србији враћена у станиште. О значају догађаја сведоче и емотивне реакције оних који су га неговали и којима су кренуле сузе када је враћен у слободу Националног парка "Ђердап", захваљујући чијем тиму је ово подручје понос не само Србије већ и много ширег простора - рекла Сара Павков, државни скретар у Министарству заштите животне средине.

Посебно се захвалила др Душку Ћировићу, професору Биолошког факултета у Београду, који је знањем дао изузетан допринос Ристином повратку кући.

- Обавили смо веома важан посао, који је утолико важнији јер је фебруар, а сви знамо шта мачке раде у фебруару. Надамо се да ће Риста наћи партнерку и оставити потомство и даље опорављати угрожену врсту од које имамо само 40-60 јединки. Риста је историјски рис, јер први у Србији носи џи-пи-ес огрлицу која ће нам годину дана слати податке о његовом стању, а омогућиће нам и да припремимо мере за опоравак рисова у Србији - рекао је проф. др Ћировић.

Директор НП "Ђердап" Саша Јаношевић, захвалио се свим учесницима сложене операције спасавања риса Ристе и нагласио важност непрестаног повећавања средстава која Влада Србије издваја за заштићена подручја.

- Сви осећамо задовољство јер је наш пегави лепотан започео свој други живот, али то је само део приче. Изузетно је важно што је он имао где да се врати, јер тим националног парка чува ово непроцењиво природно благо - истакао је Владан Бједов из Завода за заштиту природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар