"СРПСКИ ПУТ" ПАРИРА УКУСИМА МЕДИТЕРАНА: Зденка Мијаиловић успешно води ресторан у Ници

Јелена СТОЈКОВИЋ

29. 01. 2023. у 13:46

СРПКИЊА Зденка Мијаиловић пре три године донела је смелу одлуку, која се показала као права.

СРПСКИ ПУТ ПАРИРА УКУСИМА МЕДИТЕРАНА: Зденка Мијаиловић успешно води ресторан у Ници

Зденка и Миљан, Фото приватна архива

Наиме, она је у Ници, најлепшој регији европског дела Медитерана, покренула породични бизнис и отворила ресторан SRB WАY ("Српски пут"). Једини српски ресторан у овој монденској регији Азурне обале никога не оставља равнодушним. За српске специјалитете, али и за оне неизбежне медитеранске задужен је и млади кувар из Србије Миљан Ружић.

- Наш ресторан је у ствари један мали породични бизнис. Рођена сам у Немачкој, али сам одрасла у Србији. У младости сам се вратила у Немачку, одакле сам се пре 17 година преселила у Париз са породицом - прича ова скромна жена, која упркос бројним обавезама има времена и за своју страст - писану реч, те је прошле године издала своју прву књигу "Осуђена", која је изазвала велику пажњу читалачке публике у Србији.

На менију је и пасуљ, Фото приватна архива

Пре три године се породица Мијаиловић из Париза преселила на Азурну обалу, где је прво отворила продавницу са српским производима, а затим и ресторан са надалеко чувеним српским специјалитетима.

- Ресторан поред српских специјалитета на менију има и француске, али људи који долазе углавном желе да пробају аутентична јела из Србије - прича кувар Миљан.

Он је пре Нице живео и радио у Паризу и, како каже, на позив госпође Зденке променио је свој "српски пут" и упустио се у своју медитеранску кулинарску авантуру.

Гости су Срби, али и људи из осталих балканских земаља. Французи су људи који поштују културе других земаља, иако је ово поднебље где се конзумира другачија храна, многи од њих се враћају како би поново јели сарму.

Фото приватна архива

У понуди имамо храну нашег поднебља, сва јела са роштиља, али и кувана јела попут сарме, гулаша, пуњених паприка и слично, али оно чему ретко ко може одолети је бурек који сваког дана спремамо за доручак - причају допуњујући једно друго Зденка и кувар Миљан.

Поред сталних муштерија у ресторану, као и оних који туристички посећују Ницу, они су посебно поносни на чињеницу да добијају све више позива за кетеринг. Недавно су се побринули за храну на церемонији дипломата која је одржана у Ници. Увек са поносом промовишу Србију и најдраже им је кад им наши људи кажу да им је храна баш као у Србији.

Ресторан "Српски пут", Фото приватна архива

ПОРОДИЧНИ ПОСАО

ЗДЕНКА има велику подршку у свом супругу, који заједно са њом води породични бизнис.

Кувар Миљан је такође неко на кога се ослања када је кухиња у питању, а када је потребно, у помоћ прискоче и синови. Наиме, она је мајка четворице синова, тројица живе у Ници, један у Паризу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност