ПРАВИЛНИК НЕ БРАНИ СВЕЋУ У ШКОЛАМА: Реаговања на спорну одлуку да се у ОШ "Алекса Шантић" у Сечњу Савиндан обележи без свештеника и обреда

Љ. Б.

27. 01. 2023. у 08:40

НИКО не би требало да раздваја просветитељску и верску улогу Светог Саве, јер је ни он није раздвајао. Због тога сви директори школа треба да школску славу прославе са верским обележјима, јер он није био само Растко Немањић који се бавио просветитељством, већ је био и Свети Сава који је утемељио нашу цркву.

ПРАВИЛНИК НЕ БРАНИ СВЕЋУ У ШКОЛАМА: Реаговања на спорну одлуку да се у ОШ Алекса Шантић у Сечњу Савиндан обележи без свештеника и обреда

Фото: З. Јовановић

Ово кажу саговорници "Новости" поводом догађаја у ОШ "Алекса Шантић" у Сечњу, где ће ове године, одлуком директорке Оливере Марјановић, први пут после дуго времена, школска слава бити обележена у цркви, уместо у просторијама школе у којима ће бити одржана само приредба! Директорка такав начин обележавања сматра "пригодним", а то значи - без свештеника и верских обреда!

 - Први пут у нашој школи неће бити верских обреда 27. јануара, јер су добили мене за директора. Ако не будем смењена због тога, ето корака за нашу лепу Србију - написала је директорка Марјановић у затвореној групи "Атеисти".

Да директорка има право да буде атеиста, али не да својим ставом угрожава права других људи, сматра социолог Љубиша Деспотовић.

Фото С. Младеновски

 - Свој став не може да преноси на целу школу, поготово што она на месту директора образовне установе није приватно, него службено лице - каже Деспотовић. - Директорка има право да приватно буде шта год жели и да поштује своја уверења, али не сме својим ставом да вређа уверења родитеља и деце која иду у школу на чијем се челу налази.

Наш саговорник појашњава да је Савиндан слава свих школа у Србији, што подразумева и прослављање уз незаобилазна верска обележја. Он истиче да је Свети Сава био и просветитељ и архиепископ и да те две улоге не могу да се раздавајау.

ХИМНА И ПРВОГ СЕПТЕМБРА

СВЕТИ Сава у школама у Србији заштитни је знак и сваког првог септембра. Свака школска година њему у част почиње Химном Светом Сави, која се интонира уз државну химну. "Боже правде" је ушла у школске објекте пре две године, када је законом прецизирано да школска година почиње извођењем државне химне Србије.

 - Ми смо хришћанство примили пре Светог Саве, али тек са његовом појавом постали смо крштена Србија - подсећа овај социолог.

Начин обележавања Савиндана у школама није прецизно прописан, што у пракси доводи до различитих тумачења и личних доживљаја примереног начина прослављања. У Правилнику о календару образовно-васпитног рада Министарства просвете наведено је који се све празници обележавају у току школске године, а међу њима је наведен и Савиндан.
- Празник Свети Сава празнује се радно, без одржавања наставе - каже се у Правилнику, али није наведено да ли треба практиковати верске обреде или не.

БЕЗ ОБАВЕЗЕ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ Савиндана као школског празника обавезно је и у срединама где већину становништва не чине православни верници. У том случају  празник има више световни карактер па се обележава приредбама и концертима. У школама истичу и да деца која припадају другим конфесијама нису у обавези да учествују у верским обредима, иако је програм намењен свој деци и свим запосленима.

Међутим, та непрецизност већини директора не представља проблем, јер сами осмишљавају начин на који ће слава бити обележена. Досадашња пракса је показала да школе у Србији у великој већини поштују верске обреде, па се слава обележава традиционално - уз погачу, свећу и свештеника.

Свечане академије и приредбе се подразумевају, а чак се и у време короне није доводило у питање обележавање славе. И тада су, уз поштовање здравствених мера, ђаци и наставнци обележавали своју славу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (4)

ТРАГЕДИЈА ГЛУМЦА: Убијена хицем у потиљак - стан запаљен, све је било до детаља испланирано