СЕНЗОРИ МОГУ ДА "НАЊУШЕ" ДА ЛИ ЈЕ ХРАНА КВАЛИТЕТНА: Детектују својства намирница која се иначе проверавају чулима

Влада Илић

22. 01. 2023. у 10:50

АГРОНОМСКИ факултет у Чачку једина је установа у Србији у којој је могуће урадити такозвано сензорско испитивање прехрамбених производа. У новоотвореној, јединственој лабораторији за сензорску оцену хране моћи ће да се провери онај квалитет који се субјективно може оценити чулима, с тим што ова лабораторија има и део за инструментално одређивање квалитета намирница у смислу боје, њихове текстуре и конзистенције.

СЕНЗОРИ МОГУ ДА НАЊУШЕ  ДА ЛИ ЈЕ ХРАНА КВАЛИТЕТНА: Детектују својства намирница која се иначе проверавају чулима

FOTO: Privatna arhiva

- Ми, у сваком случају, својим чулима можемо да детектујемо одређене ствари боље него било какви уређаји, конкретно када је у питању мирис производа. Пошто ми одређујемо боју на пресеку, одређујемо мирис и укус, значи оно што је потрошачима веома битно, али што је данас фактички везано и за структуру саме хране. Већ дуже од деценију радимо на производњи здравије и функционалније хране. То је храна, било да је биљног или анималног порекла, која има директно позитиван утицај на здравље људи. Креирајући такву храну и радећи своја научна истраживања, а некада и открића, ми се у сваком случају интензивно бавимо и тим да ли је та храна адекватна по својим сензорским карактеристикама - рекао је проф. др Владимир Курћубић, продекан за наставу и науку на Агрономском факултету у Чачку.

ПОБОЉШАЊА

- НА овај начин ми смо у прилици да поправимо нутритивни квалитет хране. Не постоји дефиниција, али то је храна која неће да изазове хронична и акутна обољења, а и има могућност излечења. Ја сам се тиме бавио седам, осам година након докторирања - рекао је Славиша Стајић, ванредни професор Пољопривредног факултета у Београду.

Савремену методу одређивања квалитета хране, компјутерски визуелни систем пре три године самостално је развио и ставио у погон Игор Томашевић, професор Пољопривредног факултета из Београда, доказујући да је много боља и од традиционалне методе. Када је своју технологију представио на Светском конгресу технологије меса у Немачкој, Немци су брже-боље потрчали како би српски изум откупили, тако да је Немачки институт за прехрамбену технологију међу првима препознао значај ове методе у прехрамбеној индустрији. Захваљујући сарадњи еминентних стручњака из ове области са Пољопривредног факултета у Београду и Агрономског факултета у Чачку, а препознавши одличне људске ресурсе, лабораторија је отворена управо у граду на Морави.

- Сигуран сам да ће оно што ваља Немцима, ваљати и нама. Оно што је суштински важно јесте да се бавимо и свим аспектима квалитета и безбедности хране, пре свега меса и млека. Прехрамбена индустрија доживљава праву револуцију дигиталне природе, јер се прелази на "клауд", интернет. Брзе информације су значајне пошто истог тренутка када добијете резултате ваших анализа у погледу квалитета меса и млека, ви их за мање од пет секунди прослеђујете даље - рекао је Томашевић.

FOTO: Privatna arhiva

Према речима проф. др Курћубића, већ има доста привредника који имају интерес да свој производ на светском тржишту уз њихову помоћ представе у најлепшем светлу.

- Када се појави купац, ви поред фотографије шаљете сензорску оцену која гарантује квалитет. Бићемо акредитована лабораторија, а студенти ће бити обучавани у овом сектору тако да је ово још један корак даље да заједништвом постижемо резултате са привредом - закључио је продекан за наставу и науку. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ДЕНВЕР = ЧУДО: Како је тајна вечера Нагетса на коју није позван само Јокићев омиљни саиграч спасила сезону Николи и НБА шампионима