СТИЖУ ЛЕДЕНИ ДАНИ, СНЕГ И ДЕБЕЛИ МИНУС: Метеоролог објавио детаљну временску прогнозу за децембар

Новости онлајн

09. 12. 2022. у 22:20

ПОЧЕТКОМ месеца претежно облачно и тмурно време, повремену уз слабу кишу. Мало више падавина на југу и истоку региона, где ће бити и појаве снега, посебно преко 600 метара надморске висине, предвиђа Марко Чубрило у најновијој временској прогнози за месец децембар.

СТИЖУ ЛЕДЕНИ ДАНИ, СНЕГ И ДЕБЕЛИ МИНУС: Метеоролог објавио детаљну временску прогнозу за децембар

Фото Танјуг/АП

- Минимуми од -2 до +4, а дневни максимуми од +4 до +9, на истоку региона (Тимочка и Неготинска крајина) око 0 степени Целзијуса. Око 08.12. се рачуна на отопљење уз окретање ветра на југозападни смер и до 12. децембра уз повремену кишу максимуми би могли бити око +13 степени Целзијуса - наводи метеоролог.

За период до 18. децембра тренутно стоји сигнал за јак утицај Атлантика што би нам донело променљиво облачно али и релативно топло време, без снега у нижим пределима. Честа, пролазна, наоблачења би доносила доста кише те су у овој недељи симулира количина падавина знатно изнад просека, док би највише кише требало бити над југозападом и западом региона, стоји у прогнози.

- Снег само преко 900мнв. Јутарњи минимуми углавном до +2 до +8, а дневни максимуми од +6 до +14 степени Целзијуса. После 15.12. стоји сигнал за постепену измену синоптике. Јачањем антициклона северно до нас, хладан ваздух би се све више спуштао на југ и крајем овог периода је изгледно јаче погоршање али и захлађење.

Ветар би променио смер на северни или северозападни, а уследило би и јаче захлађење које би крајем друге недеље у месецу могло условити снежне падавине уз формирање снежног покривача и у низијама региона. Максимуми у паду и требали би да се крећу од -1 до +3 степена Целзијуса - пише Чубрило.

Трећу недељу децембра би требале обележити временске прилике у оквиру просека.

Уз доминатно северозападно ваздушно струјање ка нама би преко Скандинавије долазило до честих продора влажног и хладног маритимно-поларног ваздуха те би уз честа наоблачење било услова за појаву падавина, углавном снега, посебно нижим деловима региона као и над вишим деловима, пише метеоролог.

- Минимуми од -8 до -2, понегде уз ведру ноћ и око -10, а над вишим деловима региона и око -14 степени Целзијуса. Максимуми у низијама од -2 до +4 тако да се у овој недељи могу очекивати први “ледени дани” (дан када температурни максимум не пређе нулти подеок) - наводи Чубрило.

С обзиром на честе, претежно снежне падавине у пределима преко 800мнв треба очекивати значајно повећање висине снежног покривача, док би се он у низијама током овог периода углавном одржавао али се велике висине за сада не очекују, наводи он.- Последња недеља у месецу је са прогностичке тачке веома далеко, али у овом моменту стоји сигнал за наставак хладног периода који би требао почети у трећој недељи децембра - каже Чубрило. У овом моменту нема сигнала за екстремно ниске температууре, али се умерени мразеви уз појаву “ледених дана” могу очекивати, додаје метеоролог.

- Средином или у другом делу ове недеље може доћи до јачања утицаја циклона над Јадраном који би нам донео падавин и мање отопљење уз јачање кошаве. Обзиром на овакве временске прилике у вишим пределима регионатреба очекивати повећање снежног покривача, док би се над већим делом низија региона н углавном одржавао и мало повећавао - закључује Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!