МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА - СТИЖУ НАМ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Детаљна дугорочна временска прогноза за целу зиму

Новости онлине

02. 12. 2022. у 19:39

У ПЕРИОДУ од 5. до 12. децембра 2022. године на северу, североистоку и истоку Србије се очекују количине падавина изнад вишегодишњег просека, док се у осталом делу земље прогнозирају просечне количине падавина за овај период године.

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА - СТИЖУ НАМ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Детаљна дугорочна временска прогноза за целу зиму

Фото: Профимедиа/Депоситпхотос/Илустрација

На основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина. Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0 степени, а на планинама од 30 до 50 ледених дана.

Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око 1 степена изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1 до 5 степена у нижим пределима, а од -3 до -1 степена у планинским пределима.

- Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 степени, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана. Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0ºС, а на планинама од 30 до 50 ледених дана - каже проф. др Југослав Николић, дипломирани метеоролог и директор Републичког хидрометеоролошког завода.

Климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека у целој земљи. Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током зимске сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 31 до 40, а на планинама до 50.Прогнозе за децембар у наредних пар недеља

Прогноза у наредних пар недеља

Прогнозира се да ће средња температура ваздуха у периоду од 5. до 12. децембра бити изнад просека за овај период године са одступањем до 3 степена на северу и истоку Србије, док се у осталом делу земље прогнозира температура ваздуха такође изнад просека са одступањем до 6 степена.

У периоду од 12. до 19. децембра се такође, очекује температура ваздуха изнад просека са одступањем до 6 степена на западу, централној и јужној Србији, а у осталом делу земље са одступањем до 3 степена. Потом се у периоду од 19. до 26. децембра у већем делу Србије, прогнозирају температуре ваздуха изнад просека са одступањем до 3 степена, а на северу и истоку земље се очекују просечна температура ваздуха за овај период године. У периоду од 26. децембра 2022. до 9. јануара 2023. године се прогнозира температура ваздуха изнад просека са одступањем до 3 степена, наводи Николић.

У периоду од 5. до 12. децембра 2022. године на северу, североистоку и истоку Србије се очекују количине падавина изнад вишегодишњег просека, док се у осталом делу земље прогнозирају просечне количине падавина за овај период године.

Количине падавине изнад просека се прогнозирају у већем делу Србије за период од 12. до 19. децембра 2022. У периоду од 19. децембра до 9. јануара се очекује просечна количина падавина у целој земљи.

Према ансамблу месечним прогнозама Европског центра, у нижим пределима Србије, повећани су изгледи за падавине у периоду од 27. до 29. децембра као и 1. и 2. јануара, уз пад максималне температуре 28. децембра на 5 степени а након тога прогнозира се пораст максималне температуре до 31. децембра на 7 степени а затим следи пад до 3. јануара на 5 степени. У истом периоду минимална температура варира од 0 до плус 2 степена.

Вероватноћа за задржавање краткотрајног снежног покривача у нижим пределима је мала, зато што у посматраном периоду прогнозирана максимална температура је углавном изнад 4 степени, док се у планинским пределима очекује повећање снежног покривача.

Какав ће бити јануар 2023?

У Србији се прогнозира јануар са средњом температуром ваздуха у интервалу од 1 до 4 степена, а у планинским пределима од -2 до 1 степена, што представља просечне вредности. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јануар бити од 4 до 6 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 0 до 2 степена, док се средња минимална температура ваздуха очекује у интервалу од -1 до 1 степена, а у планинским пределима од -4 до -1 степена.

- Прогнозирани број мразних дана је у интервалу од 15 (у Београду) до 22 (у Зајечару) у нижим пределима, а на планинама од 23 (на Златибору) до 30 (на Копаонику и Црном Врху) дана. Очекује се да ће током јануара број ледених дана у нижим пределима бити у интервалу од 5 (у Ваљеву) до 10 (Кикинда и Зрењанин) а на планинама у интервалу од 11 (у Сјеници) до 18 (на Копаонику и Црном Врху) дана - наводи проф. др Николић.

Током јануара се прогнозира количина падавина испод просека у већем делу Србије, а на северу, крајњем истоку и југу земље просечне количине падавина. Прогнозира се да ће јануарска количина падавина у нижим пределима бити од 35 до 50 мм, а на планинама од 60 до 80 мм.

Очекује се да у јануару број дана са падавинама у нижим пределима буде од 10 (у Сомбору) до 15 (у Ћуприји и Великом Градишту), а у брдско-планинским крајевима од 13 (у Сјеници) до 16 (на Црном Врху).

Временска прогноза за фебруар 2023.

Температура ваздуха у фебруару биће изнад просека, просечна сума падавина у већем делу Србије.

У целој Србији се очекује фебруар са средњом температуром ваздуха изнад граница вишегодишњег просека и са одступањем до 2 степена. Средња фебруарска температура имаће вредности у интервалу од 4 до 6 степена, а у планинским пределима од 0 до 4 степена. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за фебруар бити у интервалу од 4 до 7 степени, а у планинским пределима од 6 до 8 степена, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 4 до 6 степена, а у планинским пределима од -1 до 0 степена.

- Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 7 (Смедеревска Паланка, Велико Градиште) до 11 (у Куршумлији и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 12 (на Златибору) до 20 (на Копаонику). Прогнозира се да ће број ледених дана у нижим пределима бити од 3 до 5 дана, а на планинама од 7 (на Златибору) до 12 дана (на Копаонику). Током фебруара се очекује количина падавина у домену просека у већем делу земље, док се на југу, југозападу и истоку прогнозира дефицит падавина. Прогнозира се да ће средња фебруарска количина падавина у нижим пределима бити од 30 мм до 60 мм, а на планинама до 80 мм - наводи Николић у прогнози.

Очекује се да у фебруару број дана са падавинама буде у интервалу од 10 (у Сремској Митровици и Кикинди) до 20 (у Пожези и Краљеву), а у брдско-планинским крајевима од 16 (у Сјеници) до 23 дана (на Копаонику).

Какво ће бити време за март 2023.

Март ће бити просечно топао, са просечном сумом падавина. Очекује се да ће средња температура ваздуха током марта у Србији бити у домену вишегодишњег просека, у интервалу од 5 до 7 степена у нижим пределима, а у брдско- планинским областима од 0 до 2 степена.

Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за март бити у интервалу од 10 до 14 степена, а у планинским пределима од 3 до 8 степена, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 1 до 5 степена, а у планинским пределима од -6 до 0 степена.

Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 5 (у Београду) до 12 (у Димитровграду и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 15 (на Златибору) до 22 (на Копаонику).

Током марта се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у целој земљи. Прогнозира се да ће мартовска количина падавина у нижим пределима бити 35 мм до 65 мм, а на планинама до 80 мм.

Очекује се да број дана са падавина у нижим пределим Сомбору и Палићу) до 13 (у Лозници и Пожеги), а у брдско-планинским крајевима до 17 дана (на Копаонику).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени