ПЕНЗИЈА НАМ ЈЕ ДАЛА КРЕАТИВНИ ЗАМАХ: Професорка Неда Тодоровић и редитељ Здравко Шотра не обраћају пажњу на године које се нижу

М. Мирковић

01. 12. 2022. у 11:12

ПОЗНАТИ и популарни, свуда радо виђени брачни пар, Неда Тодоровић и Здравко Шотра, у својим су се професијама остварили као мало ко, а формални одлазак у пензију није их зауставио у раду и стварању. Напротив, чак им је и дао замах.

ПЕНЗИЈА НАМ ЈЕ ДАЛА КРЕАТИВНИ ЗАМАХ: Професорка Неда Тодоровић и редитељ Здравко Шотра не обраћају пажњу на године које се нижу

Фото Н. Скендерија

- Не бројим године по томе да ли су радне или пензионерске пошто разлику готово да нисам ни осетила - каже Неда.

- Увек сам радила по два три посла поред оног професорског, факултетског који ми је за то остављао времена. Мојој природи одговарало је да будем све време активна и у новинарству. Уверена сам да је новинарство могао да предаје само неко ко је поред те класичне, универзитетске каријере био све време и у пракси.

Поред уџбеника, Неда је објавила и неколико књига, а једна од њих је преведена и објављена у Русији. Није се, као многе њене колеге, осетила ускраћеном када је пре пет-шест година отишла у пензију. Наставила је сарадњу са факултетом, а постала је и колумнисткиња једног портала и дневног листа. За време затварања због короне писала је и објављивала дневник сваки дан, што никада није радила. Те њене дневничке колумне објављене су и као књига - "Дневник под маском". Ради и као уредница монографија, пише рецензије, приказе књига..

- Имам утисак да ми је дан прекратак, у сталној сам трци са временом - открива професорка.

Здравко је у пензији од 2000. када је, како каже, почео "нови радни стаж" - радећи ништа мање, а можда и више него за време радног односа:

- Толико сам много и дуго радио да нисам могао да се зауставим. Тако су настале многе серије, филмови, играни и документарни. Нисам обраћао пажњу на то што сам у пензији, нити на године које се нижу.

Чињеница да није више у настави, за Неду је значила једну врсту одмора од озбиљне припреме за предавања коју је увек практиковала. И, до последњег часа је, каже, имала извесну, позитивну трему: како ће студенти доживети то предавање.

- Можда је то оставило неког трага. Где год дођем, неко ми се јави и каже да је био мој студент, студенткиња. Највећи број мојих пријатеља на друштвеним мрежама су моји бивши студенти. Кад их видим на ТВ екрану или кад прочитам добар текст у новинама, увек кажем: - е, ово је наш бивши студент. Памтим само лепе дане и, идем даље - каже омиљена професорка.

Обоје су, сматра редитељ, нагонски опредељени за рад јер ипак је то креативни рад који човека испуњава. Зато и не осећају некакве посебне благодети "споријег темпа" какав се очекује у пензији.

- Имам неке сасвим нове обавезе - открива Неда.

- Два унука, од осам и две и по године. Мислим да је време које проводим са њима оно што ме освежава и подстиче да се бавим и њиховим образовањем и васпитањем. Тај темељ ће им, надам се, помоћи да израсту у добре људе, образоване личности и свесне грађане.

Откако носи статус пензионера, Здравко је снимио седам играних, три документарна филма, осам серија... Написао је и једну аутобиографску књигу, а у штампи је књига о његовом укупном раду са глумцима - њих чак пет стотина! Пре пандемије њих двоје су доста путовали, пре свега у вансезони, јер не воле гужву, и мање у градове, више на мора и на планине.

- Као да смо се вратили природи - кажу. - На сва путовања носимо лаптопе, што значи да и тамо, у хотелима, радимо као кад смо код куће.

Неда најзад задовољава и своју незајажљиву потребу за читањем, прати све ново и квалитетно што се појављује у књижарама, купује бар једну књигу недељно и оне одличне одмах приказује на друштвеном мрежама. Корона их је присилно држала много више у кући, пропустили су многе представе, филмове, концерте и изложбе на које су годинама редовно одлазили. Мање су се дружили с пријатељима, али више са децом и унуцима.

Имају и ритуалне ручкове за њих једанаесторо, па су Недини кулинарски таленти, наслеђени од баке, мајке и тетака, дошли до правог изражаја.

ОСМИСЛИТЕ СВОЈЕ ЗРЕЛО ДОБА

НЕДА и Здравко немају ни савет ни поуку ни за кога. Зрело доба је, уверени су, време које би свако требало да осмисли и проведе по личном нахођењу. Једино препоручују да се прате техничке иновације - интернет, "Вајбер", друштвене мреже... - које помажу да се остане у току, да се пронађу стари пријатељи и стекну нови, али и да кажемо оно шта мислимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 18:38

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада