ЗНАТЕ ЛИ ШТА СУ ПОЉАНЕ? У Александровцу их је било 70, у њима се живело (ФОТО)

С.Бабовић

27. 11. 2022. у 17:16

„ПОЉАНЕ” су у Александровцу посебна насеља у којима су винари живели усред винограда.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА СУ ПОЉАНЕ? У Александровцу их је било 70, у њима се живело (ФОТО)

Foto:Zavičajni muzej Župe

У пољанама се становало у време сезонских радова, док је током остатка године, у пољана живео само чувар - "пољак". Власници кућа били су становници Копаоника, Гоча и Жељина, али и становници долина око Западне Мораве и Ибра. Од њих 70, на жалост, на територији Жупе, преживело је само 24  кућа, али су и у том броју права културно - историјска реткост.

- Пољане представљају културно благо не само нашег краја, већ и земље Србије - наводи историчар Ива Брборић, који је заједно са групом колега пре три године истраживао ово драгоцено наслеђе. - У тим објектима су се чували и алати и вино. Народ је долазио и на Светог Трифуна, виноградарску и воћарску славу, а посла је било од почетка маја, па све до Петровдана.

Мање пољане бројале су око 30-ак, а међу њима, највећа, Крушевица, више од 200 подрума. Заувек су нестале пољане Куманац, Трнавачка, Сарака и Дреначка пољана. У потпуности су руиниране и пред нестајањем биле Парчинска, Боћка и Ботуњска пољана. Неке су урбанизоване и припојене Александровцу, попут Вуковог дола, Доњег и Горњег Стањева, Смонице, Ракље.

Пољане се први пут спомињу у средњем веку. О њима су писали и Јован Цвијић, Јосиф Панчић, Станислав Винавер, Милан Ђ.Милићевић и други научници.

- По жупским виноградима су расуте левкастим црепом покривене и на спрат често грађене пољане у којима се муља грожђе и чува вино - записао је аустријски археолог и путописац Феликс Каниц.

Пад у узгоју винове лозе од 1950. до 2000. године, послератна конфискација и национализација, неки су од разлога што су пољане неумитно пропадале. Народ се запошљавао у фабрикама, али и масовно одлазио у иностранство да ради. Последњих година, међутим, све више Жупљана се враћа традицији, која их је прославила: производњи вина. Све су већи напори да пољане оживе и постану туристичка атракција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗВОР ЗДРАВЉА Без овог НАПИТКА Ана не започиње дан: Смањује стрес и побољшава концентрацију (ФОТО)