НА "МРЕЖАМА" ПАРАНОЈА ЗБОГ ПОПИСА ГРАЂАНА: Од почетка евиденције грађана, шире се теорије завере, неки зато не пуштају пописиваче у стан

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

13. 10. 2022. у 07:30

ШТА пописиваче брига да ли имам купатило или нужник?! Шта ко има да пита мог сина од 17 година има ли деце?! Не дам податке за попис који финансирају ЕУ и Велика Британија!

НА МРЕЖАМА ПАРАНОЈА ЗБОГ ПОПИСА ГРАЂАНА: Од почетка евиденције грађана, шире се теорије завере, неки зато не пуштају пописиваче у стан

Већина домаћина љубазна према пописивачима, Фото С. Бајић

Ово су само неки од негативних коментара на друштевним мрежама у првих десетак дана пописа у Србији. Иако су представници Републичког завода за статистику апеловали на грађане да се одазову и објаснили да податке неће користити ниједна институција, па ни порезници, мада су подсећали на запрећене казне 20.000 - 50.000 динара, и даље има оних који не само да не отварају врата пописивачима, већ и директно агитују против њих на "Твитеру", "Јутјубу" или "Фејсбуку". Помињу се чиповања, ухођења, крађа података и друге теорије завере, које већ дуго овде налазе плодно тле.

Социолог Владимир Вулетић мисли да су људи од 2011, када је спроведен претходни попис, заборавили како изгледају пописна питања (осим два-три, она нису мењана). А у то време друштвене мреже и таблоиди били су тек у повоју.

- Данас се све своди на борбу за "клик", "лајк", примећеност - каже Вулетић.

- Нећете бити примећени ако констатујете да је почео попис, али хоћете ако објавите да ће грађанима неко украсти и злоупотребити податке. Балканске земље иначе карактерише неповерење у институције, које је остало још од времена пре стварања модерних националних држава.

Владимир Вулетић, Фото Танјуг

Фото М. Анђела

Пре тога владали су они који су нас кулучили и људи су навикли да изврдавају законе и не верују држави.

Осим овога, висок је и степен међусобног неповерења међу људима, објашњава наш саговорник. Раније је постојало поверење у родбину, а неповерење према странцима.

Модерно доба, борба за ограничене ресурсе и индивидуализација довели су до тога да људи доживљавају једни друге као непријатеље. Све то чини плодно тле за мешетаре.

Али све ово није локални "изум", већ глобални проблем, нарочито у Америци, где "цветају" антиваксерске и равноземљашке теорије или завере о 5Г мрежи.

- Истраживања спроведена у САД показала су да иза "минирања" многих кампања стоје групе које мисле да су им подривени интереси (нпр. надрилекарска, када је реч о кампањи против вакцина) - констатује Вулетић.

У мору најразличитијих информација, људи су збуњени, често уплашени и самим тим подложни манипулацији. То, међутим, осим по грађане, може да има штетне последице и по државу.

Уколико се људи не буду одазвали попису, за почетак нећемо знати колико нас има, каже Снежана Лакчевић, помоћник директора РЗС, задужена за Сектор друштвених статистика.

- Нећемо знати ни где колико имамо деце и где су нам потребне нове школе и вртићи.

Нећемо знати ни како се крећу унутрашње миграције, посебно на дневном нивоу, на пример ка Београду или Новом Саду, да бисмо људима олакшали транспорт и живот. Нећемо знати колико смо стари и имамо ли потребну инфраструктуру за треће доба. Нећемо знати ни каква нам је образовна структура, да бисмо образовне профиле ускладили са тржиштем рада. Нећемо знати где је потребна изградња водовода, канализације, где се не грејемо енергентима у складу са еколошким стандардима. Попис је скупа и захтевна акција, па ако држава улаже толико новца и труда у његову организацију и спровођење, грађани би требало да се одазову - поручује Лакчевићева.

ПИТАЊЕ О ДЕЦИ СТАРИЈИМА ОД 12

ЛАКЧЕВИЋЕВА каже да на питања у вези са брачним стањем и живорођеном децом одговарају сви старији од 12 година. Јер, како истиче, "малолетне трудноће и порођаји дешавају се независно од закона, а неки становници Србије остварили су се као родитељи ван граница наше земље, где су другачији законски и културолошки модели и традиција".

БОНУС ВИДЕО: 

КАРАЂОРЂЕВО ЗВОНО ОДЈЕКУЈЕ 210 ГОДИНА: Вожд га је даровао да би објавило слободу народу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру