НУДЕ ПОПИСИВАЧЕ КАФОМ И РАКИЈОМ: Према подацима РЗС, током прве недеље евидентирано више од 20 одсто становника у Србији

В. Црњански Спасојевић

09. 10. 2022. у 08:45

ЗА првих шест дана у Србији је пописано више од 1.350.000 становника, 650.000 станова и 500.000 домаћинстава.

НУДЕ ПОПИСИВАЧЕ КАФОМ И РАКИЈОМ: Према подацима РЗС, током прве недеље евидентирано више од 20 одсто становника у Србији

Новости

Према речима Снежане Лакчевић, помоћника директора Републичког завода за статистику, задуженог за Сектор друштвене статистике, пописано је двадесетак одсто становништва у односу на укупан број житеља са претходног пописа 2011, а то је 7,2 милиона. Ако се узме да је број становника после деценију ипак мањи, и овај постотак расте.

- Проценти пописаних у сва четири региона су подједнаки - каже Лакчевићева за "Новости". - Све активности одвијају се планираном динамиком, а наш Инфо-центар прима по 4.500 позива дневно и на већину стигне да одговори. Највећи број питања односи се на то да ли грађани морају да сачекају пописиваче на адреси која им се води у личној карти, или могу и тамо где бораве.

Лакчевићева објашњава да пописивачима уопште није важно на којој адреси се у документима води пребивалиште анкетираног, већ им је битна адреса на којој он заиста живи, одакле иде на посао, у школу... Уколико је тај неко закупац или подстанар, то ће се уписати у упитник, али пописивач неће питати за власника стана, па зато нема разлога за страх ни код подстанара, ни код закуподавца да ће ови подаци бити искоришћени за друге потребе. Она поново подсећа да се информације добијене пописом могу користити само у статистичке сврхе и за потребе истраживања, да не могу бити уступљене другим државним органима, попут Пореске управе, нити се могу искористити као основ за тражење било каквих права.

Фото Д.Миловановић

Ниједан од 15.000 пописивача, колико их има на терену, није имао непријатна искуства, осим евентуално са понеким псом чуваром, али без последица.

- Људи су изузетно љубазни, нуде пописиваче кафом, соком, кексом, чак им дају бомбоне и чоколадице за касније, да имају "јер ће радити целог дана". Управо данас је више грађана Бачке Паланке звало Инфо-центар јер су хтели да похвале рад пописивача, због чега смо нарочито поносни - каже наша саговорница.

Такође додаје да се људи Инфо-центру јављају збуњени када им пописивачи не поставе свих 69 питања, колико имају оба упитника - о становништву и о домаћинствима. Онда им запослени објасне да нису сва питања намењена свима и да постоје она на која нпр. пензионери, деца или студенти не одговарају. Рецимо, пензионеру неће бити постављено питање како путује на посао, док студента - подстанара неће питати за податке о стану у ком живи.

Репортер "Новости" разговарао је и са једним пописивачем из београдске општине Чукарица, који је желео да остане анониман. Он је потврдио да ни он, ни људи које познаје за сада нису имали проблема. Напротив. Свуда су их нудили кафом и ракијицом.

Новости

- Једини проблем је тај што много људи у зградама које сам обилазио није хтело да отвори, а чујем да су унутра. После су ми комшије потврдиле да су у питању подстанари. И то не само студенти, већ целе породице. Или отворе врата, али неће да причају јер, кажу, "не живе они ту". Кад успем да им објасним да нико неће проверавати чије је власништво стана и да те податке не користи нико други осим РЗС, тек онда ме пусте - каже овај пописивач.

Додаје и да је наилазио на случајеве да неко у породици болује од короне. Иако су пописивачи опремљени заштитном опремом (маскама, алкохолом), ипак не улазе у стан где има заражених, већ ти станари обично дају податке у ходнику, на степеништу или у дворишту.

- Не задржавамо се дуго. За једну особу потребно је 10-15 минута да подаци буду унети у електронски упитник, а око 35 за породицу, зависно од броја чланова. Мало спорије иде ако не знају јединствен матични број, а нису спремили документа, па треба времена да их нађу. Али, у принципу, све се релативно брзо заврши - додаје наш саговорник.

Такође каже да је наилазио на доста грађана који имају држављанство Црне Горе и Хрватске, а нешто мање БиХ. Чак је био у једној породици где је супруга Кинескиња. Сви они бивају пописани без обзира на држављанство уколико у Србији живе дуже од годину дана.

- Пописивач мора више пута, различитим данима и у различитим терминима, да обиђе једно домаћинство не би ли покушао да нађе станаре. У почетку се неки од нас нису лепо снашли, па су у истом дану више пута звонили на врата, па кад не нађу никог, одмах оставе обавештење са бројем Инфо-центра на који би станар требало да се јави. Тако се у старту створила гужва, па је број Инфо-центра био блокиран, али је то решено - констатује овај пописивач.

 

РАТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ПОПИС је изазвао и прави рат на друштвеним мрежама. Највише халабуке изазвала је чињеница да се одређен број грађана изјашњава као Југословени, три деценије од распада бивше заједничке државе. Било је и ширења најразличитијих теорија завере, као и страха од крађе или злоупотребе података.

БОНУС ВИДЕО - ТИТОВА ВИЛА ОД 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Погледајте како изгледа једна од најстаријих вила у Њујорку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!