ПОЧИЊЕ МИХОЉСКО ЛЕТО: Метеоролог открива какво нас време очекује до краја ове и почетка наредне седмице

Новости онлине

05. 10. 2022. у 12:53

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод најавио је наредних дана стабилно време уз пораст дневних температура, што значи да почиње михољско лето.

ПОЧИЊЕ МИХОЉСКО ЛЕТО: Метеоролог открива какво нас време очекује до краја ове и почетка наредне седмице

Фото: Д. Балшић

До краја ове и почетком наредне седмице суво и стабилно време. Јутра ће бити свежа, местимично и магловита, а дневна температура у већини места од 20 до 25°C – стоји у најави РХМЗ-а.

Како је изјавио метеоролог проф. др Југослав Николић, ове године постоји велика вероватноћа за појаву михољског лета током задње декаде октобра.

– Појава периода сувог, топлог и углавном сунчаног времена, са температурама изнад просека, који се јавља од средине септембра до средине новембра, у народу се назива михољско лето. Овај период се најчешће јавља током октобра у делу месеца који је стабилан, сув и са температурама изнад просека за одређену декаду месеца. Уколико се овакав период топлог и стабилног времена јави у новембру, тада се још назива „златна јесен”.

Могућа је појава неколико периода михољског лета у току исте јесени. Михољско лето може почети раније или касније током јесени и трајати краће, или дуже – рекао је раније проф. др Николић.

Објашњава да је михољско лето условљено типичном синоптичком ситуацијом која подразумева пространи антициклон, са центром у средњој Европи.

– Тип времена је антициклонални, са топлим и сувим, углавном ведрим временом, а слабим ветром без доминантног смера и могућом јутарњом маглом. Средња дневна температура ваздуха је већа од просечних вредности. Претходни услови морају бити испуњени барем у три узастопна дана да би се период могао сматрати михољским летом.

Михољско лето у појединим годинама, као што је ова, може бити слабије изражено, па чак и да потпуно да изостане. Ипак, на основу тренутно расположивог прогностичког материјала, ове године постоји велика вероватноћа за појаву михољског лета (пар дана у континуитету са температуром око 25 степени и ведрим временом, без ветра) током задње декаде октобра – рекао је проф. др Николић.

Време у наредним данима

У среду – претежно сунчано; у неким деловима престонице биће више облака, али се не очекују падавине. Јутарња температура ће бити осам степени, а максимална дневна 20°C. Ветар – слаб, северозападни.

У четвртак хладно јутро (9°C), мало и умерено облачно, без падавина током дана. Дуваће слаб југоисточни ветар, који ће се предвече појачати. Највиша дневна температура биће 23°C.

У петак претежно сунчано, а метеоролози не очекују падавине на подручју Београда. Температура од 10 до 23°C. Дуваће слаб, повремено умерен југоисточни ветар.

Уследиће облачан викенд без (за сада) најављених падавина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДИРЉИВА ПРИЧА ВУКА БОЈОВИЋА: Стари Београђанин је ушао у канцеларију и дао ми најдрагоценији поклон - био сам ГАНУТ, то је НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ