БОРБА ЗА ЖИВОТ ЗБОГ СМРТОНОСНЕ ПЕЧУРКЕ: У Националном центру за токсикологију на ВМА траје лечење пацијената

И. Ковачић

05. 10. 2022. у 10:40

ОД укупно десеторо пацијената који су прекјуче примљени у Национални центар за контролу тровања Војномедицинске академије, осам их је и даље у тешком стању, а само је пацијенткиња из Београда, која је на пријему имала најблаже тегобе, отпуштена кући.

БОРБА ЗА ЖИВОТ ЗБОГ СМРТОНОСНЕ ПЕЧУРКЕ: У Националном центру за токсикологију на ВМА траје лечење пацијената

Никола Скендерија

Међу осморо пацијенaта, за чији живот се боре лекари ВМА је петоро Шапчана, четворочлана породица и жена од 57 година.

Пацијенти из Шапца гљиве су набавили код неовлашћеног продавца, испред локалне пијаце, а конзумирали су их мислећи да је реч о јестивим рудњачама и лисичаркама. Они су објаснили да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање и лоцирање узрочника тровања.

Како је "Новостима" рекао начелник Мачванског округа Владан Карсавац, гљиве су купили испред градске пијаце "Живинарник", од извесне М. Г. (72) из места Ћуковине. Она је приведена, а затечене печурке послате су на токсиколошку анализу.

Иако анализа одузетих печурака још није готова, председник Миколошког друштва Србије Александар Кнежевић рекао је да су се Шапчани највероватније отровали смртоносном зеленом пупавком - гљивом која се сматра најотровнијом на овом поднебљу. Друштво на чијем је челу упозорило је грађане да не купују гљиве без декларације, а посебно мешавине у којима има изломљених печурака.

Неискусни лако помешају јестиве и отровне гљиве, Фото принтскрин

Стручњаци из Националног центра за контролу тровања ВМА кажу да тровања гљивама имају разнолике симптоме, односно да се испољавају у осам различитих синдрома, а смртност је 10 до 50 процената. Они упућују да се на основу протока времена од јела до првих тегоба, тровања деле на она са кратким или дугим инкубационим периодом. Што се симптоми тровања брже јаве - у року од пола до три сата - тровање може да има повољнији исход. Неупоредиво је опасније када се симптоми тровања јаве тек након три сата или чак неколико дана.

Благо тровање узрокује болове у стомаку, мучнину, повраћање или алергијске реакције које су пролазне, али постоји и један број врста које изазивају озбиљнија оштећења јетре и бубрега.

За тровање је често довољна и мала количина печурака. Примера ради, зелена пупавка може да буде фатална ако се поједе у количини од свега 20 грама.

Од пролећа до сада у Националном центру за контролу тровања ВМА лечено је 26 пацијената због тровања гљивама, 14 амбулантно, а 12 их је завршило у болничкој постељи.

Надлежни напомињу да је претходио период кишних дана праћених топлим, сунчаним временом, што је довело до наглог раста и бујања печурака, што је многе измамило у шуме на брање. Међутим, како бујају јестиве гљиве тако интензивно расту и оне отровне. Поред неколико стотина јестивих, нејестивих и лековитих, постоји неколико десетина отровних гљива.

Александар Кнежевић, Фото принтскрин

ПОЗИВ И АПЕЛ ЛЕКАРИМА

СА ВМА упућују апел да сви здравствени радници којима се јаве пацијенти са симптомима тровања обавезно позову Национални центар за токсикологију на телефон 011/3608-440. То је, како кажу, изузетно важно за спасавање угрожене особе, јер је специфичну терапију неопходно започети одмах, односно у првих 48 сати.

МИТОВИ

ТОКСИКОЛОЗИ са ВМА кажу да је отровну гљиву прецизно могуће препознати сaмо на основу хемијске анализе, али постоје и митови који су погрешни:

- отровне гљиве потамне ако се кувају са сребрном кашиком

- дају жуту боју пиринчу кад се кувају заједно
- бели лук куван са њима потамни
- не могу се љуштити
- ако живина једе отпатке од гљива добре су (најопаснији мит, јер живина има другачији дигестивни тракт).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 2. ДЕЦЕМБАР: Киша и суснежица, од 0 до 3 степена