ПАЦИЈЕНТИ У ТЕШКОМ СТАЊУ: Ново саопштење ВМА о пацијентима који су отровани гљивама

Тањуг

04. 10. 2022. у 16:16

ОСАМ од девет пацијената који су због тровања печуркама задржани на ВМА је у тешком стању, речено је данас Тањугу у тој медицинској установи.

ПАЦИЈЕНТИ У ТЕШКОМ СТАЊУ: Ново саопштење ВМА о пацијентима који су отровани гљивама

Министарство Одбране

Једна пацијенткиња из Београда је у међувремену отпуштена кући.

ВМА је јуче навела да су пацијенти из Шапца гљиве набавили код неовлашћеног продавца, и конзумирали их, мислећи да је реч о рудњачама и лисичаркама, као и да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање.

Шабачка полиција ухапсила је јуче М. Г. (72) због сумње да је у претходних неколико дана на пијаци у Шапцу продавала гљиве од којих је више особа задобило симптоме тровања, саопштио је МУП.

- Упозорење свима онима који користе гљиве за јело, као и берачима гљива је да буду максимално опрезни, јер одговорност за здравље и личну безбедност је на свакоме ко бере и једе самоникле гљиве - упозорава Национални центар за контролу тровања ВМА.

ВМА упозорава да се само хемијском анализом може тачно утврдити отровност гљива и да се, без доброг познавања гљива и друштва особе која је одличан познавалац, не треба упуштати у њихово брање.

Тако је наводе да је заблуда да има потпуно идентичних јестивих и отровних гљива, те да се оне могу распознавати по одређеним карактеристикама.

Упозорење здравственим радницима је да обавезно консултују Национални центар за контролу тровања ВМА на телефон 011/3608-440, јер је специфичну терапију неопходно започети у првих 48 сати.

Подсетимо, седморо Шапчана је због тровања печуркама упућено на лечење у Центар за контролу тровања на Војномедицинској академији у Београду, потврђено је за наш портал у шабачкој болници.

Они су се јуче и ноћас јавили са симптомима тровања нејестивим печуркама које су купили на пијаци.

После прегледа су хоспитализовани у болници и након тога упућени на даље лечење у Београд.

Према незваничним информација ноћас је са симптома тровања у болницу примљена цела породица из Шапца, а раније током дана је са истим симптомима хоспитализована једна особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 15:45

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну