УЈУТРУ ПОЧИЊЕ ПОПИС Стручњак појашњава: Да ли неко може да се изјасни као Војвођанин по националној припадности

Војислава Црњански Спасојевић

30. 09. 2022. у 15:39

ПРВИ пописивачи позвониће на врата домаћинстава широм Србије сутра, у осам сати. По закону, сви грађани су обавезни да учествују и дају тачне и комплетне одговоре, а запрећене казне су 20.000 - 50.000 динара.

УЈУТРУ ПОЧИЊЕ ПОПИС Стручњак појашњава: Да ли неко може да се изјасни као Војвођанин по националној припадности

Фото Анђела Стевановић

Пописивач је, према речима Снежане Лакчевић, помоћнице директора Републичког завода за статистику, задуженог за Сектор друштвене статистике, дужан да се легитимише, а преко фотографије, на видно истакнутој легитимацији, налази се печат РЗЗС, тако да неће бити могуће преваре или неправилности. Грађани ће, такође, моћи да изврше увид у личну карту пописивача и запишу његово име и презиме и идентификациони број са легитимације.

Пописивани нису дужни да дају лична документа, а у електронске упитнике уписиваће се од личних података јединствен матични број и адреса. Поред електронских упитника, пописивачи ће имати и обрасце у папирној форми, уколико се истроши батерија на лаптоповима које носе.

- Подаци се базирају на изјавама грађана, а закон прописује да морају да дају тачне податке, у супротном следе казне. Надамо се да сви схватају значај пописа и да санкције неће морати да буду примењене - каже Лакчевићева.

В.Ц.С.

Пописани ће бити сви грађани Србије који живе овде, као и странци који у нашој земљи бораве дуже од годину дана, а нису чланови дипломатског кора. То, како је Лакчевићева потврдила за "Новости", обухвата и мигранте по прихватним центрима.

Биће пописане и српске дипломате у иностранству

Српске дипломате у иностранству биће, такође, пописани као становништво Србије, док остали грађани који живе у другим земљама, а имају наше држављанство, могу учествовати у попису тако што ће попунити формулар објављен на сајту Републичког завода за статистику или неко од њихових укућана или комшија одавде може дати податке о њима, ако их зна, али они, по међународним прописима и стандардима, неће улазити у састав домаћег становништва. У нашем попису водиће се у категорији "одсутни".

У осетљиве податке на које грађани не морају да одговоре спадају питања о националној припадности, вероисповести и матерњем језику.

Да ли може неко да се изјасни као Војвођанин

Ипак, Петар Коровић, помоћник директора РЗЗС, апелује да грађани дају ове податке јер су они од кључне важности и за националне мањине и за већинско становништво ради остваривања различитих права и пројектовање политика.

На питање да ли неко може да се изјасни као Војвођанин по националној припадности, пошто је на друштвеним мрежама било таквих позива, Миладин Ковачевић, директор РЗЗС каже - може.

- Људи имају право да се изјасне и као Војвођани и као Ескими. Уколико се тако изјасни већи број људи, такву категорију ћемо посебно издвојити у класификацији, а ако је број миноран, они ће спадати у остале - појашњава Ковачевић.

Он је додао и да је попис више од статистике, да је то "наша традиција, потреба и обавеза".

- То је историјски запис достојан поверења, чије податке треба чувати за будуће генерације. Служи нам да пратимо витална, етничка, миграциона и друга кретања становништва и правимо пројекције, као и да анализирамо пад фертилитета, убрзано старење и степен исељавања из земље у последњих 11 година - казао је Ковачевић, и посебно се обратио пописивачима, којих је обучено око 17.500, а 15.000 изабраних изаћи ће сутра на терен.

Поручио им је да са грађанима буду љубазни и тактични и да стрпљиво одговарају на њихова питања. Најбољи ће бити ангажовани и касније, у анкетним центрима, за попис пољопривредних домаћинстава догодине или ће моћи да аплицирају за посао у Заводу.

Мартин Клауцке, шеф операције Делегација ЕУ у Србији, казао је да Унија подржава акцију пописа, која се спроводи на сваких 10 година и додао да су у развој статистике у Србији уложили до сада 60 милиона евра.

Укупан број пописаних лица и станова, каже Љиљана Ђорђевић, начелница Одељења за попис становништва, знаће се до краја новембра, а коначне податке о старости, полу, националној припадности итд. имаћемо већ од пролећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СЛИКА ГОВОРИ СВЕ: Драма на клупи - Пикси једва преживео (ФОТО)