ПОПИС ПОВЕРЉИВ, ПОДАТКЕ ЧУВАЈУ У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Евидентирање становништва почиње у суботу, сви који се не одазову платиће казну

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

28. 09. 2022. у 11:00

ПОПИС становништва почиње у суботу, 1. октобра, и трајаће до краја месеца. Пред грађанима ће се наћи 69 питања, а на три нису обавезни да дају одговор.

ПОПИС ПОВЕРЉИВ, ПОДАТКЕ ЧУВАЈУ  У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Евидентирање становништва почиње у суботу, сви који се не одазову платиће казну

Више нема листића, сви подаци биће у компјутеру, Фото А. Стевановић

То су питања о вероисповести, националности и матерњем језику. На сва остала мораће да одговоре, како закон каже - тачно, мада њихове одговоре пописивач не проверава.

Казне за неодазивање попису, као и давање нетачних или непотпуних одговора, крећу се од 20.000 до 50.000 динара.

Више је новина на овом попису, а једна је да га, за разлику од претходног из 2011. године, како је најављено, Албанци из Прешева, Медвеђе и Бујановца неће бојкотовати. Друга је да ће пописивачи уместо листића носити лаптопе и попуњавати електронске упитнике.

Електронски образац пописнице, кажу у Републичком заводу за статистику (РЗЗС) је на ћирилици, а унос података може да се врши на ћирилици и латиници. Пописивачи ће имати Вишејезичну збирку и она садржи пописнице на језицима националних мањина.

Према речима директора РЗЗС Миладина Ковачевића, пописивачи ће у суботу, у осам сати ујутру, кренути на терен, а претпописне радње, као што је прикупљање података о новим кућним бројевима, почиње данас.

- Попис је законска обавеза. Пописивачи ће настојати да по сваку цену комуницирају са домаћинством, ако не успеју током једног дана, остављаће поруке, покушаће другог дана, трећег... На крају ће оставити поруку да особа која се тражи сама каже када јој је згодно да пописивач дође. Ако ни то не помогне, примењиваће се санкције - објаснио је Ковачевић за Танјуг.

Миладин Ковачевић, Фото Танјуг

Пописивач ће оставити информацију да грађани позивом на бесплатан број инфо-центара 0800 444 005 могу, уз помоћ оператера, да ступе у контакт са пописивачем и договоре термин пописивања.

Ковачевић је додао и да су индивидуални подаци заштићени законима и грађани не морају да брину. А како се штите лични подаци, за "Новости" је објаснила Љиљана Ђорђевић, начелник Одељења за попис становништва РЗЗС.

- Лични подаци се криптују и заштићени су од неовлашћеног приступа. У обради се скидају идентификатори и подаци се користе искључиво у статистичке сврхе. Објављују се само агрегирани (прикупљени и обједињени, прим. аут.) - каже Ђорђевић, и додаје да се подаци прикупљају тако што их пописивачи уносе у електронске упитнике, а затим шаљу у централну базу података. Они се не уништавају, већ се чувају трајно, у електронској форми.

Што се тиче листића са пописа 2011. године, они су, објашњава, уништени "у складу са Решењем Архива Србије од 29. децембра 2014, јер им је истекао рок чувања и немају важност за текући рад".

Наша саговорница одговара и на позиве на бојкот пописа, који су се појавили на друштвеним мрежама, јер се, наводно, користе софтвери ЕУ.

- Софтвер је домаћи, развијен у Републичком заводу за статистику. Бази података има приступ само РЗЗС, нема га ниједно министарство, нити било који други државни орган или организација - децидна је Ђорђевићева.

Иначе, грађани ће одговарати на питања о полу, држављанству, брачном стању, броју живорођене деце, економској активности, степену завршеног образовања, националној припадности, матерњем језику и вероисповести, да ли имају проблема у обављању дневних активности због инвалидитета, како путују у школу или на посао... Податке о одсутним члановима даје члан домаћинства коме су подаци највише познати, а о деци млађој од 15 година податке даје родитељ, усвојитељ или старатељ.

НИСУ ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА НА УВИД

ГРАЂАНИ, кажу у РЗЗС, нису у обавези да пописивачу дају на увид лична документа, зато што се подаци у попису прикупљају на основу изјаве, али како би процес пописивања био бржи могу да припреме ЈМБГ. Од личних података дају се још датум и година рођења и адреса становања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ВЕЛИКИ ГРЕХ: Обичај који се усталио на српским сахранама у супротности је са црквеним учењима