ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ САН О ТРИ ОДСТО СРБА: Последњи попис у Хрватској нашим сународницима покренуо лавину проблема у остваривању права

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

25. 09. 2022. у 12:16

САН Фрање Туђмана да у Хрватској остане три одсто Срба је остварен, с тиме да је реална претња да ће их ускоро бити и мање.

ОСТВАРЕН ТУЂМАНОВ САН О ТРИ ОДСТО СРБА: Последњи попис у Хрватској нашим сународницима покренуо лавину проблема у остваривању права

Поломљена ћириличка табла у Вуковару, Фото Танјуг

Катастрофални резултати пописа становништва указују да се само у последњих десет година смањио број Срба у Хрватској за 62.741 или 33,6 одсто и да сада чине само 3,2 одсто становништва. А деведесетих година прошлог века у Хрватској је живело 581.663 Срба - 12,2 одсто од укупног броја становника.

Бројеви туробни, тешки и упозоравајући, али на линији онога што је желео Фрањо Туђман када је "решавао" српско питање у Хрватској:

"Срба више неће да буде 12 одсто или шест одсто Југословена, колико их је било. А три одсто колико ће их бити неће више угрожавати хрватску политику."

Данас нема места у Хрватској где су пре Срби били већинско становништво да број није преполовљен, а има доста места у којима су пре живели, а сада нема ниједног. Или је остало неколико стараца којих веома брзо, такође, неће да буде.

Нови попис отворио је и нову лавину проблема за Србе у Хрватској, јер ће у свим местима где су били трећина становника остати без елементарних права на језик, писмо, али и учешће у локалној заједници. Чак у четири жупаније Срби неће имати место заменика жупана, и то и у Приморско-горанској, која је до сада имала толерантан однос према националним мањинама.

Ћирилица одлази из Вуковара, где је и иначе била повод најгрубљих напада, јер је у граду на Дунаву остало 6.890 Срба, док их је пре десет година било око 10.000. Без права на властити језик и писмо Срби ће остати и у Врбовском и општини Доњи Кукурузари, а у многим местима, попут Пакраца, Срби неће имати право ни на заменика градоначелника.

Попис би био дугачак, а знатно је мање Срба и у Загребу. Права загарантована уставним законом остаће у Војнићу, Крњаку, Удбини, Доњем Лапцу, Бискупији, Гвозду, Негославцима, Борову и још неким местима.

И док су до сада представници српских политичких странака у Хрватској само декларативно истицали проблем нестанка Срба са ових подручја, сада бројке јасно указују да је стање много алармантније него што су то политичари говорили. Готово 50 одсто Срба је мање у Бродско-посавској жупанији, као и у Сисачко-мославачкој у односу на пре десет година.

Срби су готово нестали и из Вировитичко-подравске жупаније, као и из Карловца и околних места, а ништа боља ситуација није ни у Осијеку и Осјечко-барањској жупанији.

У Вуковару ликују они који су и до сада бранили Србима да остваре своја права.

Фото АП

Градоначелник Иван Пенава је најавио да ће у најкраћем року спровести промене којима се Србима онемогућује коришћење ћирилице, а двојезичних табли ионако има мало у том граду. На општинском и жупанијском суду прекривене су хрватским заставама, а Пенава тврди да је на прошлом попису био фалсификован број Срба како би им се омогућила права. Тврдња је бесмислена, јер ни сада Срби нису далеко до трећине, а зна се колико их је последњих десет година због разних притисака отишло.

- Резултати пописа становништва показали су оно чега смо се сви плашили, а то је да је политика нетрпељивости и напада на припаднике српске заједнице резултирала одласком истих и, што је најжалосније, страхом да се људи изјасне као Срби - каже Срђан Колар, заменик вуковарског градоначелника из редова српске мањине.

У СЛАВОНИЈИ 10 ПУТА МАЊЕ

ПОЛИТИЧКИ представници Срба у Хрватској сада поново упозоравају да у Хрватској није добро бити Србин.

- Наше вишевековно живљење на овим просторима се сада свело на неких 10.000 Срба на подручје целе западне Славоније, од некадашњих 100.000 - упозорава пожешко-славонски дожупан Никола Ивановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању