ДОК САМ ЖИВ ТРАЖИЋУ ПРАВДУ: Пре 19 година, Богдан Букумирић преживео масакр над српском децом на реци Бистрици у Гораждевцу код Пећи

Д. ЗЕЧЕВИЋ

13. 08. 2022. у 10:40

УОЧИ сваке годишњице осећам се ужасно. Деветнаест година је прошло, а зликовци нису приведени правди. Није то 19 дана, већ деветнаест година. И што је још горе, наводно услед недостатка доказа, истрага је обустављена 2011. године.

ДОК САМ ЖИВ ТРАЖИЋУ ПРАВДУ: Пре 19 година, Богдан Букумирић преживео масакр над српском децом на реци Бистрици у Гораждевцу код Пећи

Фото А. Саханић

Овако, за "Новости", говори Богдан Букумирић (34) из Гораждевца код Пећи, који је, на данашњи дан пре 19 година, преживео масакр српске деце у Гораждевцу код Пећи. Тада су још увек непозната лица пуцала на њега и његове другаре док су се купали на Бистрици.

Хици злочинаца усмртили су Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12), а осим Богдана тешке повреде задобили су Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (12). Богдан је преживео захваљујући надљудским напорима лекара ВМА у Београду.

Фото Приватна архива

- Док сам жив тражићу правду. Ми који смо тада рањени, али и настрадали Иван и Панто и наше породице, доказ смо да је злочин почињен. Живим за дан када ће ме коначно неко обавестити да је монструм који је пуцао на нас недужну децу, или зликовци ако их је било више, приведен лицу правде. Да се нађе иза решетака. Иако Ивана и Панту нико не може да нам врати, за наше породице и нас који смо рањени то би била барем мала утеха - додаје овај младић, који је тог 13. јула 2003, од рафалне паљбе из жбуња задобио седам прострелних рана док га је осми метак окрзнуо.

Фото: Приватна архива

И док се пита каква је била памет и каква је душа, оног ко је сасуо рафале на децу, Богдан, видно потресен, прича да су га два метка погодила изнад грудног коша, три испод са леве стране, а по један у главу и стомак...

- Заправо један метак ми је прошао кроз слезину коју су ми оперисали у јужном делу Митровице у болници Кфора, док сам четири, две операције главе и две стомака, имао на ВМА - прича нам.

Прича нам и да је његов транспорт са Космета на ВМА трајао једанаест сати јер Кфор није дозволио прелет хеликоптера преко административне линије. Злочин се десио око 13.20, а он је на ВМА допремљен без свести, 14. августа, 20 минута после поноћи.

Фото Танјуг

- Када се тај страшни злочин догодио, био сам и те како свестан. Прво су ме погодила два метка. Када сам се окренуо да видим одакле долази пуцњава, "добио" сам још пет рана. Чуо сам вриску иако сам увелико осећао неописви бол - додаје Богдан, који се после недељу дана пробудио из коме, а из кревета на своје ноге устао је после четири месеца.

На крају разговора додаје:

- Прошле су готово две деценије, али нема дана ни ноћи да се не сетим злочина који ми је обележио живот.

Фото Приватна архива

Други напад

НЕДУГО после рањавања пао сам у кому, али комшије и брат су ми причали да смо тог дана још један напад Албанаца, после пуцњаве, имали и у Пећи. Комшије Милован Павловић и Рајко Јанџиковић покушали су да ме превезу до Болнице у Пећи где су већ били примљени остали рањени. Тада су нам Албанци демолирали ауто, а мене онако рањеног ударали - прича Богдан и даље у неверици.

Захвалан председнику Вучићу

ИАКО сада, како каже, живи нови живот, има породицу, супругу и две кћеркице, ужасни злочин на Бистрици му је обележио детињство и све будуће године.

- Данас сам посебно захвалан председнику Александру Вучићу, који ме је примио прошле године. Разговарали смо, саслушао ме и решио нам стамбено питање. Ипак, нема дана ни ноћи да се не сетим злочина који ми је обележио живот - каже Богдан Букумирић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом