ИЗГУБИО ПОРОДИЦУ, ДОМ И ОТАЏБИНУ: Потресна животна прича старца из Лесковца који живи на железничкој станици у Венецији

Д. Б. М.

14. 07. 2022. у 15:35

У СЕНЦИ лијандера, на хладној мермерној клупи, на железничкој станици Санта Лучија у Венецији, седи оронули старац. Клупа је дуже од месец дана његов дом.

ИЗГУБИО ПОРОДИЦУ,  ДОМ И ОТАЏБИНУ: Потресна животна прича старца из Лесковца који живи на железничкој станици у Венецији

Фото Р. Рајић Ристић/ Вести

Мршав и болестан буди сажаљење пролазника који би да му помогну. Али, не знају како.

Осим новца за храну и лекове, помоћ не прихвата. Не сарађује ни са запосленима из Фондације Casa dell ospitalita (Кућа гостопримства), који са Центром за социјални рад општине Венеција покушавају да му пруже пристојне услове за живот. Решења нема, јер он не жели ишта да промени. Да га сместе у прихватилиште за бескућнике или неки дом, без његове сагласности не могу.

У "Кући гостопримства" међутим не губе наду да ће успети да му олакшају старост. Из старих докумената, личне карте издате 1984. године у Осијеку, сазнали су да му је име Ратко Маринковић и да је рођен 25. фебруара 1936. у Округлици код Лесковца. Живео је, како им је рекао, до 1991. у Осијеку.

- Ратко говори италијански језик, али смо желели да се са њим споразумевамо на његовом матерњем - каже за "Новости" Ана Бабини из Фондације.

Фото Р. Рајић Ристић/ Вести

Фото Р. Рајић Ристић/ Вести

- Замолили смо Раду Рајић Ристић, дописницу "Вести" из Италије, да буде преводилац. Без двоумљења је прихватила. Нисмо, нажалост, сазнали много о њему. Казао је да тридесет година живи у Италији и да нема никог свог. Када га питамо одакле је, каже да је из Југославије. Растужи се сваки пут када покушамо да му објаснимо да те земље више нема.

Бабинијева се нада да ће у Србији неко препознати осамдесетшестогодишњег старца који живи заробљен у прошлом времену. Далеко од родне земље и најближих.

- Необично је да се овде нико не распитује о њему - каже Бабинијева- Где је живео и шта је радио претходних година, не можемо да утврдимо. Вероватно би га неко тражио да је побегао из старачког дома или из болнице. Родбина и пријатељи се не оглашавају. Све је о Ратку тајновито, осим што му је преко потребна помоћ.

Два пута недељно Ратка обиђе неко из Фондације. Нуде му да га негде сместе, да има кров над главом, кревет, неопходне лекове, документа. Помоћ одбија, иако је астматичар и зависи од лекова.

- Ратко има проблем са меморијом. Има много рупа у сећању - каже Бабинијева.

- Обилазимо га већ месец дана, а он нас не препознаје. Мислим да има и Алцхајмерову болест, или је дементан. Не смемо да будемо агресивни, јер га то узнемирава. Само понавља да му ништа није потребно. Из његове приче сазнали смо да је деведесетих напустио земљу, да је његова породица нестала. Да је остао сам и напуштен.

Сам хода Венецијом , Фото Р. Рајић Ристић/ Вести

Не проси, али понекад тражи новац за лекове и храну.

- Питали смо оне који живе у том крају, нико не зна одакле је дошао - прича Бабинијева.

- Желимо да му помогнемо, али руке су нам везане. Не можемо га силом одвести са улице, али неко решење мора да се пронађе. Молимо ваше читаоце, ако препознају Ратка Маринковића, да нам се јаве.

ВАПАЈ, БЕЗНАЂЕ И СТРАХ

РАТКО је, како је испричао Ради Рајић Ристић, морао да напусти Југославију. Тада је имао 55 година и већ није био у пуној снази, али је подлегао војној обавези. Последњу 31 годину живео је идући од немила до недрага.

- Из Раткових очију избијају вапај, безнађе и страх од живота и од самоће. Без иког је свог, нема с ким да размени покоју реч на матерњем језику, да разговара, па чак ни да се посвађа - каже Рајић Ристић.

- Не жели да сарађује, а заиста је у опасности на прометној железничкој станици у Венецији и неопходно је да се окупа, да једе редовно и узима терапију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (0)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју