ХАЈДУЧКИ ЗАЛОГАЈИ ПРЕД ТРУБАЧКИ БОЈ: Гуча добија озбиљан фестивал у спремању драгачевског специјалитета

Владимир Илић

03. 07. 2022. у 14:30

ХВАТА се залет за Сабор трубача! Гуча је у суботу заличила на дане када се у малој драгачевској вароши одржава највећа трубачка фешта на свету.

ХАЈДУЧКИ ЗАЛОГАЈИ ПРЕД ТРУБАЧКИ БОЈ: Гуча добија озбиљан фестивал у спремању драгачевског специјалитета

Фото В. Илић

Грмеле су трубе, а на ражњевима се окретао хајдучки ћевап. Такмичило се ко ће најбоље спремити овај драгачевски специјалитет на четвртом по реду "Хајдук фесту", који, иако млад, прети да прерасте у озбиљан фестивал у Србији.

Екипе гурмана из целе Србије - Лесковца, Београда, Чачка, Крагујевца, Лучана... - "Хајдуци из Чачка", "Латентне бекрије", "Гнев", "Сиђи до реке", "Румуни"... окупиле су се у престоници трубе, свако са својим рецептом за хајдучки ћевап.

- За припрему овог специјалитета најбитније је изабрати добро месо. Најбоља је свињетина, и то од врата. Месо треба усолити дан пре, а пред стављање на ражањ уваљати у пројино брашно, алеву паприку, бибер и још зачина по жељи. Још је битно да се месо пече на тихој ватри, да врат пусти своје сокове - открио нам је Небојша Илић из екипе СЦ "Младост" из Чачка свој начин припреме хајдучког ћевапа.

Фото В. Илић

Пред жиријем, у чијем саставу су били чувени угоститељи Рајко Добросављевић, Вељко Цвијовић и председник Општине Пожега Ђорђе Никитовић, био је тежак задатак.

- Није битно ко је победник. Важно је ово дружење између екипа. Учесници су између себе размењивали храну и пиће. Овде су се родила нова пријатељства, а Гуча је добила нови фестивал, који је одличан увод за Сабор трубача, који ће се ове године одржати од 5. до 7. августа, и то по 61. пут - рекла нам је Александра Митровић, директорка Туристичке организације "Драгачево".

"Хајдук фест" су зачиниле трубе, јер без њих је незамислива било која светковина у Гучи. Дејан Јевђић, троструки добитник "Златне трубе", дара "Вечерњих новости", Марко Трнавац, коме се посрећило да нашу награду освоји два пута, Владимир Ивановић, који је лане био проглашен за најбољи оркестар Сабора, свирали су као за такмичење на Сабору. Играло се, певало, веселило...

Трубачи, веле нам, воле Гучу, њој се увек радо враћају, па су и овога пута атмосферу довели со усијања. Ноћ је била резервисана за концерт Слађе Алегро, а потом се уранило уз звуке најбољих труба у хотелу "Нордик Златна труба", који је вратио стару славу и где се опет чују познати звуци, баш као некада, када су овде грувале трубе највећих асова, попут Миће Петровића, Фејата Сејдића, Бобана Марковића, Слободана Салијевића...

Фото В. Илић

26- Борићемо се за све награде, па и за "Златну трубу" "Вечерњих новости", иако смо добили већ две, што је ретко ком трубачу пошло за руком - рекао нам је Марко Трнавац, врсни инструменталиста из Мршеља код Пожеге.

ИВАЊДАН У КОТРАЖИ

У ЧЕТВРТАК 7. јула, на Ивањдан у Котражи, Културни центар општине Лучани организује збор трубача Моравичког и Рашког округа. Котража је један од предтакмичарских центара од укупно пет, колико их је одређено за ову годину. Из предтакмичарских центара, у Гучу долазе најбољи трубачи и оркестри, који ће се такмичити за престижне саборске награде на овогодишњем Драгачевском сабору трубача.

У програму учествују: трубачки оркестри Марка Трнавца из Мршеља, "Драгачевске трубе" Драгана Павловића из Гуче и оркестар "Драгачевски подмладак".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВИ СНИМАК ЛЕПЕ ПРЕМИЈЕРКЕ: Шта ће муж рећи на ово? (ВИДЕО)