ТРШИЋ У ТРЦИ ЗА ТУРИСТИЧКУ ТИТУЛУ: Родно место Вука Караџића изабрано заједно са још два села да представља Србију на светском такмичењу

Владимир Митрић

03. 07. 2022. у 06:55

ТРШИЋ је другу годину заредом изабран за једно од три села која ће представљати Србију на такмичењу за избор најбољег туристичког села на свету.

ТРШИЋ У ТРЦИ ЗА ТУРИСТИЧКУ ТИТУЛУ: Родно место Вука Караџића изабрано заједно са још два села да представља Србију на светском такмичењу

Фото В. Митрић

Ту одлуку је донела комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација на чијем је конкурсу Туристичка организација града Лознице кандидовала Тршић. Избор за најбоље село организује Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).

Село Тршић налази се на седам километара од Лознице и родно је место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма. У оквиру села налази се комплекс "Знаменито место Тршић", кроз који протиче речица Жеравија и представља својеврстан музеј на отвореном са великом културном и туристичком вредношћу. У њему се налазе Музеј језика и писма, Галерија, Музеј Вукових сабора, Кућа писаца, Гостинска кућа, црква брвнара Светог Архангела Михаила, вајати у којима су смештене радионице за старе занате и калиграфска радионица.

Фото В. Митрић

Као посебна целина у оквиру комплекса издваја се Вуково имање на ком се налази Вукова спомен-кућа. Тршић има највише гостију за време традиционалних манифестација везаних за живот реформатора језика и у сезони екскурзија. Током лета и викендом то је омиљено излетиште Лозничана и других љубитеља природе.

- Република Србија је 1979. године прогласила Вукову спомен-кућу непокретним културним добром од изузетног значаја, а одлуком Владе Републике Србије, кућа Вука Караџића са околином је проглашена за знаменито место 2002. године - кажу у ТО Лозница.

- У јулу 2019. године Влада Србије донела је уредбу о проглашењу предела изузетних одлика "Културни предео Тршић - Троноша", као посебно вредне амбијенталне целине.

Вуков сабор је најстарија културна манифестација у Србији, централни програм се одржава у септембру, у недељу уочи Мале Госпојине. У Тршићу се одржава и Ђачки Вуков сабор, Међународна мултимедијална студентска ликовна колонија, Дан матерњег језика, Колонија пустовања, фестивал "ЛилаЛо", такмичење "Бркови по Вуку", Међународни фестивал фолклора, фестивал "На раскрсници", Еко - камп, "Покрени точак здравља", Трејл трка, Дан музеја језика и писма, Првомајски уранак, трансверзала "Вукове богазе", "Саборско прело".

Фото В. Митрић

Овдашњи угоститељи су спојили традиционално и модерно и нуде гостима, поред услуга смештаја и исхране, додатне садржаје као што су школа јахања, анимације за децу, сауна, базен, шетње кроз шуму, излете, организацију кампова, еколошке активности...

- У Тршићу свакодневно ради Туристички инфо-центар, сувенирнице и Етно-базар на ком локално становништво продаје традиционалне производе - каже Снежана Перић, диреторка ТО Лозница.

- Редовно се организују и радионице старих заната: ткање, пустовање, вез, златовез и др. Село Тршић има значајну улогу у промоцији образовања, едукацији и развоју вештина младих.

У Научно-образовно културном центру "Вук Караџић" одржава се велики број семинара, научних скупова и радионица: камп Филхармоније младих "Борислав Пашћан" из Београда, Етнолошки камп за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду, научни скуп "Савремена српска фолклористика", интеркатедарске конференције, обуке за лекторе, летње радионице (историја српског језика, фолклористика и лингвистика). Републичко такмичење из српског језика и језичке културе традиционално се одржава у Вуковој спомен-школи у Тршићу.

Овај центар основан је са циљем да постане научноистраживачка станица, пре свега за српски језик, али и за све друштвене и хуманистичке науке. Центар поседује 144 лежаја, гостима је на располагању интернет-сала, а за потребе семинара, састанака и радионица постоје две сале капацитета 40 и 80 места.

Тршић располаже бројним смештајним капацитетима - етно-села, конаци, туристичка сеоска домаћинства и угоститељски објекти за исхрану који углавном нуде традиционална јела из домаће кухиње.

Фото В. Митрић

ПРОМОТИВНИ ФИЛМ

ДО Тршића воде савремене саобраћајнице са двојезичном туристичком сигнализацијом.

Туристичка организација града Лознице је снимила нови промотивни филм о Тршићу током припрема за кандидатуру за најбоље туристичко село на свету.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ТУРИСТЕ

ЦЕНТАР за културу "Вук Караџић" Лозница, који управља овим подручјем, имплементирао је аудио-водич апликацију помоћу које скенирањем кодова на објектима туристи могу да се информишу о нашој традицији и култури. Осим тога, цео простор је покривен бесплатном wi-fi зоном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца