ГАРАНТУЈУ СПЦ ВЛАСНИШТВО НАД ХРАМОВИМА: Објављена радна верзија Темељног уговора

Е. В. Н.

28. 06. 2022. у 19:17

ДРЖАВА Црна Гора јемчи Српског православној цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима и другим непокретностима у њеном власништву.

ГАРАНТУЈУ СПЦ ВЛАСНИШТВО НАД ХРАМОВИМА: Објављена радна верзија Темељног уговора

Фото В. Павићевић

Црна Гора се обавезује да укњижи све неуписане непокретности у власништво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске и Епархије захумско-херцеговачке.

У овим објектима и просторима државни органи не могу предузимати безбедносне мере без претходног одобрења надлежних црквених органа, осим у случајевима када то налажу разлози хитности заштите живота и здравља људи.

Ово је предвиђено радном верзијом Темељног уговора, у 20 тачака, који су усагласиле радне групе Владе Црне Горе и СПЦ, а који ће потписати Влада Црне Горе и Свети Архијерејски Синод СПЦ.

Наведено је да СПЦ има право да самостално уређује своју унутрашњу организацију и да оснива, мења, укида или признаје црквено-правна лица. Такође, каже се и да држава јемчи Цркви, свештенству, монаштву и верницима слободу одржавања духовних и административних веза, сагласно православном канонском праву и Уставу СПЦ, са својим највишим црквеним телима, са другим помесним православним црквама, као и са и верским заједницама.

- Црква има искључиво и неотуђиво право да слободно у Црној Гори уређује сопствено црквено устројство, као и да оснива, мења и укида архијерејска намесништва, црквене општине, парохије, манастире и друге организационе јединице - наведено је у радном документу, чије потписивање би требало ускоро да буде заказано, бар судећи по најавама председника црногорске владе Дритана Абазовића. - Држава јемчи Цркви слободу богослужења, верских обреда и осталих верских и хуманитарних делатности.

Црква, такође, има право да гради храмове и црквене објекте, као и да врши просветне, културне, научне, информативне, издавачке и других делатности које су повезане са њеном духовном мисијом. СПЦ може да оснива и уређује радио и телевизијске станице, у складу са важећим законима. Предвиђено је и да СПЦ може да оснива верске образовне и културне установе. Загарантовано је и право да родитељи могу деци да обезбеде верско образовање, а у школама то ће бити регулисано у складу са прописима Црне Горе.

Влада се обавезала и да ће омогућити богослужења у војним, здравственим и другим јавним установама, простор за богослужење и посну храну за вернике у болницама, затворима, домовима... Дефинисани су и нерадни дани за верске празнике, а примену уговора пратиће мешовита комисија представника обе стране.

О ФИНАНСИРАЊУ ПОСЕБАН СПОРАЗУМ

У НАЦРТУ је констатовано и да држава финансијски помаже Цркву, нарочито обнову и очување православних верских објеката који имају културно-историјску вредност. Финансирање просветних и културних установа у Црној Гори, чији је оснивач Црква, као и статус њиховог особља и корисника, ближе ће бити уређен посебним споразумом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор