СВЕТИЊА ПОД КАТАНЦЕМ СЕЋА НА СРБЕ: "Новости" у Великом Трновцу, где ће гласањем у четвртак покушати да се стави тачка на Републичке изборе

Ј. С.

26. 06. 2022. у 11:30

СЕЛО Велики Трновац насељава искључиво албански живаљ. За разлику од осталих села и заселака у овом крају у ово се евидентно улагало, асфалтиране су улице, уређене куће чији становници углавнем раде у иностранству...

СВЕТИЊА ПОД КАТАНЦЕМ  СЕЋА НА СРБЕ: Новости у Великом Трновцу, где ће гласањем у четвртак покушати да се стави тачка на Републичке изборе

Запуштен храм у Трновцу после одласка верника нагриза зуб времена, Фото Ј. С.

Ту су и импозантне џамије и само једна скромна црква под катанцем, која служи као подсетник да су некада у овом крају живели и Срби. Црква Краљ Константин и Царица Јелена отвара се једном годишње 3. јуна, када се на овај празник сече колач и служи литургија.

До шездесетих година прошлог века, када је у овим крајевима још било српског живља, цркве су обнављане. Одласком верника оне постају запуштене и нагриза их зуб времена.

У Епархији врањској кажу да подаци о години изградње Цркве светих цара Константина и царице Јелене у селу Велики Трновац нису сачувани, али се зна да је постојала још у време Немањића, као метох манастира Хиландара.

Првобитна црква постојала је све до српско-турског рата 1878. године када је, због одлуке Берлинског конгреса да овај простор остане на територији Османског царства, потпуно срушена. Обновљена је у периоду од 1936. до 1937. године.

Фото Ј. С.

Црква је била изложена разарању и уништавању и током Другог светског рата. Обновљена је 1990. године, али је због борби у Копненој зони безбедности 1999-2000. године поново девастирана, да би 2001. и 2002. године била поново обновљена, а онда се двадесет година није ништа радило на објекту.

У четвртак, 30. јуна, иначе, биће поновљено гласање на бирачком месту број шест у Великом Трновцу. РИК је саопштио да ће се гласачки листићи штампати у 1.089 примерака, колико има утврђених бирача на том изборном месту.

На овом бирачком месту у Основној школи "Мухарем Кадрију" парламентарни избори требало је да се одрже четврти пут, пошто је Управни суд усвојио жалбу Коалиције Албанаца Долине Шаипа Камберија на неправилности током изборног процеса 27. маја.

Од поновљених избора на овом бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца зависи када ће бити проглашени коначни резултати парламентарних избора који су одржани 3. априла.

Џамије Исламске богомоље парају небо, Фото Ј. С.

НЕСУГЛАСИЦЕ

НА месту у Основној школи "Мухарем Кадрију" у четвртак 23. јуна није одржано поновљено гласање за парламентарне изборе због несугласица међу члановима одбора. Касније је стигла и дојава о постављеној бомби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БУГАРИН ШВЕРЦОВАО МРТВУ МАЈКУ: Рекли смо јој добар дан, глава јој пала - цариници били у шоку, случај који се и данас препричава