БИО ЈЕ СИМБОЛ СРПСКОГ ВОЈНИКА - ИЗВИЂАЧА: Коначно је обновљена кућа Драгутина Матића, "Ока соколовог" из Великог рата

Д. МИЉКОВИЋ

24. 06. 2022. у 06:21

ПОШТОВАОЦИ лика и дела чувеног извиђача српске војске у Великом рату, Драгутина Матића, познатог као "Око соколово", са радошћу дочекују данашњи дан: његова родна кућа у селу Калетинац код Гаџиног Хана је обновљена и данас ће свечано бити отворена као спомен-дом.

БИО ЈЕ СИМБОЛ СРПСКОГ ВОЈНИКА - ИЗВИЂАЧА: Коначно је обновљена кућа Драгутина Матића, Ока соколовог из Великог рата

Фото Самсон Чернов

Од првог текста у којем су "Новости" указале о тужном стању у којем се налазио дом овог солунца прошле су три године. Данас је, Матићева кућа подно Суве планине, комплетно реновирана и спремна да посетиоцима сведочи о херојском подвигу народа који је из Првог светског рата изашао као победник.

Матићева кућа али и околина потпуно су непрепознатљиви у односу на прву посету "Новости". Тада се од растиња тешко долазило до дворишта, а покушај да се уђе у кућу био је велики ризик јер је била склона рушењу. Од смрти славног ратника, пре 52 године, у њој нико није живео, а потомци расути по свету повремено су обилазили дом...

Радници Дирекције за изградњу из Гаџиног Хана предходних дана су вредно радили на сређивању дворишта и постављању ограде - тарабе, баш онакве каква је била.

Унутрашњост је испуњена аутентичним предметима који су били део покућства Матића.

Ручно рађен намештај од дрвета, огњиште и штедњак сведоче о скромном животу човека који је један од српских симбола Великог рата.

Радови на обнови куће трајали су пет месеци, а локална самоуправа је уложила 4,7 милиона динара. Док је реновирана, поправљен је и пут који од Доњег Душника преко села Сопотница води до Калетинца.

- Добар је човек био и ево доживели смо да, захваљујући њему, поново оживи село. Има нас сада тек тридесетак и велика је мука што немамо аутобуски превоз, а лети имамо проблем са водом. Можда се сада нешто промени - кажу комшинице Горјанка Китановић и Миленка Миленковић које једва чекају да намерници посете дом славног ратника. Веле да ће бити добри домаћини.

Директор Туристичке организације Гаџин Хан Срђан Игић каже да ће се посете спомен-куће заказивати јер немају довољан број запослених да би била стално отворена.

- Потрудићемо се да у сарадњи са школама и туристичким организацијама ускладимо посете спомен-кући - каже Игић.

Иначе, наследници Драгутина Матића бесплатно су уступили дом свог претка након обећања надлежних да ће он постати музеј.

Фото С. Цернов

ФОТОГРАФИЈА

ПРЕМА неким подацима, славна фотографија Драгутина Матића настала је "негде на Дрини", а њен аутор је руски фотограф Самсон Чернов Рушов, али дуго се није знало име војника на фотографији. У центру Гаџиног Хана осамдесетих година прошлог века подигнут је споменик Драгутину Матићу.

Фото Д. Миљковић

ПОЖИВЕО ЈЕ 82 ГОДИНЕ

И ПОРЕД свих заслуга које је имао као извиђач не само у Првом светском рату него и у оба балканска, Матић то никада није истицао нити је за њих тражио новац. Када се вратио из ратова 1919. године, живео је од пољопривреде и печалбарења. Поживео је 82 године, цењен међу својим комшијама, који га памте као доброг и поштеног домаћина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)