ОБНАВЉАЊЕ СРПСКИХ ДВОРАЦА УЗ ПОМОЋ ФРАНЦУЗА: Округли сто у Културном центру Србије у Паризу

Г. ЧВОРОВИЋ

26. 05. 2022. у 22:41

У КУЛТУРНОМ центру Србије у Паризу је одржан округли сто под називом "Дворци Србије: заштита културног наслеђа".

ОБНАВЉАЊЕ СРПСКИХ ДВОРАЦА УЗ ПОМОЋ ФРАНЦУЗА: Округли сто у Културном центру Србије у Паризу

Фото: Г.Ч.

Овај пројекат обухвата 188 замкова и палата на територији Србије који су под заштитом државе. Циљ округлог стола био је тражење извора инспирације у дијалогу српских и француских стручњака како би се ово благо културног наслеђа Србије заштитило и искористило на одржив начин, као што се то ради у Француској.

- Обнављањем двораца дајемо и допринос развоју привреде и јачању туристичких потенцијала Србије, показујемо зрелији и одговорнији однос према нашој историји и неговању културе сећања – рекла је између осталог у поздравној речи министарка за културу и информисање Маја Гојковић.

Присутнима се између осталих обратио и члан Француске академије и бивши министар културе, иначе нећак некадашњег француског председника, Фредерик Митеран.

- Српска култура је увек била обожавана у Француској, имајући у виду веома чврсте односе који постоје између два народа – истакао је Митеран.  

Међу говорницима били су и принцеза Јелисавета Карађорђевић која је рођена у Белом двору, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, модератор Роберт Чобан и помоћница министра културе за културну баштину Данијела Ванушић.

БОНУС ВИДЕО - ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Представом о Милеви Ајнштајн почело 67. Стеријино позорје

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз