ДЕТАЉИ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Криви за застрашивање, а ослобођени за одмазду према сведоцима

С.Ј.М.

18. 05. 2022. у 12:02

СПЕЦИЈАЛНИ суд Косова са седиштем у Хагу осудио је данас првостепеном пресудом председника и потпредседника Удружења ветерана такозване ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја на по четири и по године затвора и 100 евра новчане казне због ометања службених лица у вршењу службене радње, застрашивања сведока и откривања тајних информација, идентитета и личних података заштићених сведока из истраге против пет особа које Специјализовано тужилаштво води као осумњичене.

ДЕТАЉИ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Криви за застрашивање, а ослобођени за одмазду према сведоцима

Фото: Фото/Архива Новости/Јутјуб/RTV Dukagjini/Oxygen

Они су ослобођени оптужби за одмазду. Како је председавајући судског већа Чарлс Смит  навео, иако су претили, није доказано да су својим изјавама и радњама нанели штету сведоцима и довели у питање њихову веродостојност.

Гуцати је мирно слушао изрицање пресуде у судници, док се Харадинај све време иронично смејао.

Председавајући је казао да су они криви што су ометали службена лица из Специјализованог тужилаштва озбиљним претњама, што су ометали службена лица учествовањем у заједничком деловању као група, што су застрашивали сведоке у току кривичног поступка, повредили тајност поступка откривањем тајних информација и повредили тајност поступка откривањем идентитета и личних података заштићених сведока.

- Документи које су добили су били поверљиви и њихово објављивање је незаконито - казао је Смит. - Судско веће се уверило да су оптужени открили јавности те информације, да су показивали документацију новинарима и позивали их да је сликају и снимају и давали им да је носе. Поступали су са директним умишљајем и зарицали се да ће наставити да их објављују. Такође су открили идентитете и личне податке заштићених сведока, изричито су рекли имена, бројеве телефона, адресе и националност поједних сведока. Харадинај је навео најмање њих пет. Поступали су са директним умишљајем. Последице тога су да је двоје сведока променило место становања, а двоје је укључено у програм заштите.

Судија Смит је нагласио да су Гуцати и Харадинај открили личне податке стотина сведока и потенцијалних сведока и да су неселективно дистрибуирали материјале у којима се ти подаци налазе, како би доспели до што шире публике:

- Говорили су да "сведоци треба да знају, да други знају ко су они. Да суд не може да им осигура приватност и заштиту". Називали су их лажовима. Користили су погрдне речи "издајници, шпијуни, да они само говоре албански". Њихова порујка је гласила да сада сви знају ко сте ви и  нико неће моћи да вас заштити. Због застрашивања сведока жртве нису могле да добију правду. То се озбиљно одражавало на истраге и доказивање кривичних дела на Косову и оптужени су то добро знали. Циљ им је био да изазову страх код сведока, поколебају их да сведоче и тако спрече судске поступке, јер ако нема сведока, нема ни суђења.

Чарлс Смит је навео да је спремност сведока да сведоче најбитнија за судски процес, али да све те претње нису утицале на њих да одустану.

- Тужилаштво није доказало да су имали стварне препреке или да су били спречени или успорени у свом раду, али судско веће је става да кривично дело ометања службеног лица у вршењу службене радње може бити извршено, иако је само покушано, а они јесу покушали то да ураде:

- Гуцати и Харадинај су говорили да су раскринкали специјално тужилаштво да сарађује са српским. Најављивали неизбежни колапс Специјализованих већа Косова и специјализованог тужилаштва. Наводили су да "хоће да наруше поступке како ништавни суд не би могао да суди косовским синовима". У откривању заштићених информација нису деловали сами, већ као група. Гуцати је био њен вођа, а Харадинај члан. Тужилаштво је доказало њихову кривицу.

Председавјући судија осврнуо се и на одбрану оптужених и навео да се они не могу сматрати узбуњивачима, нити да има основа да су били испровоцирани да објаве тајне информације. Та тврдња је, како је рекао, неуверљива.

- Они су знали да су им ти поступци забрањени. Одговорни су за тешке преступе, који нарушавају рад правосуђа. Наставили су да дистрибуирају информације са великим ентузијазмом. Према онима који су одлучили да сарађују са судом и тужилаштвом имали су само презир и увреде. Желели су да им изазову страх. Поступали су безочно без икаквог поштовања суда. Њихова дела нису патриотска дужност, већ претња правди - закључио је на крају изрицања првостепене пресуде судија Чарлс Смит.

ОДЛУКА ЗА ДОБРОБИТ СВЕДОКА

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ судија Чарлс Смит је навео да је овај поступак био важан, јер указује на разлоге зашто је тај суд и основан:

- Ово је битно за добробит људи који су се одважили да иступе и кажу све што знају о злочинима који су се десили и да после тога живе слободно. Оптужени су угрозили те вредности. Непознате особе су им у три наврата донели три комплета документације о истрагама специјализованог тужилаштва и после сваке испоруке они су на конференцији за медије износили садржаје тих докумената, делили их новинарима и дали више од 20 интервјуа о томе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНО Питон дугачак 3 метра зграбио дечака (5), угризао га и одвукао у базен: Вребао је у жбуњу, видео сам велику црну сенку (ВИДЕО)