ДА МИЉКОВИЋА ВРАТИМО КУЋИ: Бранко је становао у Нишу, Београду, умро у Загребу, али памти га Гаџин Хан

Д. МИЉКОВИЋ

09. 05. 2022. у 10:34

ГАЏИН ХАН - Пространо сеоско домаћинство са два оронула кућерка, а у једном од њих наш највећи песник друге половине прошлог века провео је као дете ратне године.

ДА МИЉКОВИЋА ВРАТИМО КУЋИ: Бранко је становао у Нишу, Београду, умро у Загребу, али памти га Гаџин Хан

Многи су обећавали да ће обновити дом песника, Фото Д. Миљковић

Кућа се налази на крају улице која носи песниково име и у њој тренутно бораве домаће животиње. Вођени путоказима свакодневно долазе поштоваоци поезије Бранка Миљковића и сваког од њих затекне и пренерази исто разочарење, заслужио је Бранко боље од овога, коментар је већине.

Бранку се као место становања наводе Ниш, Београд и Загреб, где је трагично скончао 1961. године, али се за његов дом сматра и Гаџин Хан, где је на имању деда Луке безбедно провео ратне године, а чак је и основну школу похађао у овој вароши. Из дворишта се пружа нестваран поглед ка Сувој планини, а у животу је и стари дуд за који се верује да је својом хладовином заклањао младог песника док је стварао најлепше стихове.

- Тамо, испод оне јабуке, још пре 20 и више година долазили су и обећали да ће му поставити споменик. Било је договорено и кућа да се реновира, среди двориште, поставе клупе, али тако је како је, прича нам Влада Миљковић, рођак покојног песника који добро памти дружења са старијим братом од стрица.

- Старији је од мене десет година, али је као школарац долазио да чува стоку. Носио је књиге свуда са собом и обично би засео у неку хладовину а мене слао да враћам стадо.

Многи су обећавали да ће обновити дом песника, Фото Д. Миљковић

Није ми било тешко јер је био занимљиво друштво. Волео је ово имање, није се стидео одакле потиче. Били смо имућна породица, али су комунисти нашем прадеди Луки све одузели и оставили нам тек ово имање на рубу Гаџиног Хана - вели Влада који са супругом Горданом, кад год је у прилици, дочекује туристе да им покаже где се родио чувени Бранко. Он је вољан да кућу уступи за музеј уколико би добио поштену надокнаду, као што су му и обећали пре двадесетак година.

- Много се разочарају, а долазе из читавог света, била је жена из Лондона која је бесомучно ломила руке када је видела како бринемо о својим великанима, каже наш саговорник и додаје да се до пре неколико година до куће могло стићи само трактором, али да су у међувремену добили пристојан пут.

Бранков најближи сродник, братанац Горан Миљковић каже да не може да утиче на вољу својих рођака који су власници имања, али да би волео да се пронађе решење да се "Бранко врати кући".

Многи су обећавали да ће обновити дом песника, Фото Д. Миљковић

ОКО СОКОЛОВО

У СЛИЧНОМ стању је пре три године била и родна кућа Драгутина Матића "Око соколово" у селу Калетинцу подно Суве планине, али су се наследници одрекли власништва, а локална самоуправа реновирала, тако да је она сада део туристичке понуде. Председник општине Милисав Филиповић каже да би волео када би слична могућност постојала и са кућом Бранка Миљковића.

Фото Приватна архива

ПОНОСЕ СЕ ИМЕНОМ И ДЕЛОМ

ВЕЋ 50 година Нишки културни центар додељује песничку награду која носи име Бранка Миљковића, а Дом културе у родном Гаџином Хану такође се по њему зове. Сви на југу са поносом истичу његово порекло, али је тешко објаснити зашто се нико није потрудио да боље искористи ту чињеницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНА АРОГАНТНО НАРУШАВА МИР Премијер Тајвана о акцијама кинеске војске