ОВДЕ СУ СЕ ЛЕЧИЛИ И КОСОВСКИ ЈУНАЦИ: Манастир Св. Петке код Лепосавића привлачи ходочаснике

Драгана Зечевић

30. 01. 2022. у 07:39

ВИШЕ од десет година траје обнова манастира посвећеног Светој Петки у месту званом Церањска Река, надомак Лепосавића. Смештен у шуми, на око километар од магистралног пута Митровица-Лепосавић, у манастир који према писаним траговима датира из 14. века, све чешће стижу ходочасници.

ОВДЕ СУ СЕ ЛЕЧИЛИ И КОСОВСКИ ЈУНАЦИ: Манастир Св.  Петке код Лепосавића привлачи ходочаснике

Фото Д. Зечевић

Међутим, када је 2010. године на месту где су саграђени црква и конак дошао отац Јован, садашњи старешина светиње, није било ничега осим блатњаве колибе. Тада је уз његово залагање али и помоћ донатора на темељима старе, саграђена нова црква и почела изградња конака.

- Оцу Јовану помажемо последњих десетак година. Од радова на конаку, па до чишћења лишћа у дворишту - каже нам Сава Марковић, двадесетосмогодишњи младић из Лепосавића.

Док појашњава да осим житеља околних средина у обнови светиње помажу и Краљевчани, међу којима и Рус који живи у близини овог града, додаје да у манастир долазе и навијачи Спартака из Москве.

- Овде је најлепше о празницима када се после литургије окупимо на послужењу и ручку. Тада слушамо беседу оца Јована али и многе духовне поуке - истиче Биљана Краговић, девојка из Лепосавића која је задужена углавном за припрему оброка.

Иако отац Јован не жели да говори за новине, јер за то, каже, нема благослов, од верника који су током наше посете углавном чистили лишће опало са околних церова сазнајемо да је светиња оживела управо његовом добром вољом и упорношћу.

Фото Д. Зечевић

- Није било лако доћи овде, буквално усред шуме и обновити светињу која је сада достојна имена манастира - причају нам младићи из околине Лепосавића.

Појашњавају да је место на којем се налази црква познато као Церањска Река због стабала дрвета цера које овде доминира.

- Према предањима, на овом месту се после Косовског боја налазила главна болница где су лечени преживели јунаци. А они преминули сахрањивани су ту, тако да се испод камења у делу дворишта изнад цркве налазе гробови косовских јунака. Такође је позната прича да су током копања темеља за цркву пронађене кости за које се верује да припадају управо неком од косовских јунака - прича нам један од неколико младића који предано чисте опало лишће у дворишту светиње.

Каже да се за ово место везује и легенда о попу којем је у време Турака ага одсекао главу, а он је држећи посечену главу у рукама трчао ка цркви.

- Како су се на околној реци налазиле жене које су прале веш, једна од њих је рекла другима: видите попа без главе, а он им је иако безглав, одговори: поп без главе, а жене без језика. И оне су према тој легенди заиста и занемеле - препричавају наши саговорници.

Фото Д. Зечевић

ЗАВРШЕНО ФРЕСКОПИСАЊЕ

ИАКО према званичним документима светиња датира из 14. века на основу неких археолошких истраживања манастир Церањска Река потиче вероватно из седмог или осмог века. Манастирски зид саграђен је од донација, а недавно је завршено и фрескописање цркве. Међутим, обнова конака са трпезаријом, купатилом и спаваћим собама и даље траје као и уређење пространог дворишта на којем је планирана изградња рибњака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

ДА СЕ ЗАВРТИ У ГЛАВИ: Колико је Ноле платио третмане на АО