СВЕТОЈ ПЕТКИ НА ДАР: Два Тителбахова цртежа из 1890. доспела у манастир у Петковици

М. КРАЉ

27. 10. 2021. у 12:12

УОЧИ данашње славе и великог православног празника, Манастир Света Петка у Петковици код Шапца добио је вредан дар: два уметничка дела на којима је приказан овај храм из 19. века, чији је аутор познати српски сликар и ликовни педагог Владислав Тителбах (1847-1925).

СВЕТОЈ ПЕТКИ НА ДАР: Два Тителбахова цртежа из 1890. доспела у манастир у Петковици

Фото Приватна архива

Из своје породичне заоставштине, цртеже у тушу (имају својства културног добра, према сертификатима Николе Кусовца), игуманији и сестринству, 22. октобра, поклонио је Београђанин, инжењер телекомуникација мр Велимир Бата Жугић.

Тителбахови цртежи са мотивима манастира настали су 1890, само три године након што је изграђена данашња црква, на месту, где је била задужбина српског краља Драгутина из 14. века. Овај данас женски манастир се, иначе, први пут помиње у изворима из 1561. године.

Фото Приватна архива

- Цртежи су у мојој породици чувани деценијама са посебном љубављу и веровањем да ће велика светитељка помоћи свима онима којима је потребна помоћ - каже Велимир Бата Жугић.

- Као млад човек често сам замишљао да шетам у манастирској порти са жељом да уђем у цркву и да се помолим. И тако је то било годинама. Увек је постојала и жеља да се цртежи дарују тамо где су и настали.

То се, како прича, није десило све до недавно, када су сећање на родитељску љубав и посвећеност уметности покренули ову донацију према манастиру у Петковици. Тај лични понос и срећа даривања ће му, као и радост сестринства, остати у трајној успомени:

- Ове уметничке слике имају и историјски значај, јер је то документ о изградњи манастирске цркве, али и прича о једном прошлом времену - објашњава Жугић, уз захваланост Епархији шабачкој на сарадњи и организацији примопредаје, као и игуманији, сестринству и оцу Серафиму, на изузетном гостопримству.

Сестринство манастира Света Петка у Петковици, Фото Фотомаркони

Велимир Бата Жугић, Фото Приватна архива

На племенитом делу, Жугићу се захвалила Зорица Марковић, из Завода за заштиту споменика у Ваљеву, која и сама изучава везу ове светиње са Тителбахом, али и краљицом Наталијом Обреновић:

- Оно што нас чини као народ је наша прошлост, а наша дела у садашњости стварају будућност - истиче ова историчарка уметности.

- Сведочанство о једном времену, једном манастиру, једном сликару, једној краљици и једном дародавцу, све је сада повезано, спојено једном нити која је створила целину.

Чувар народног стваралаштва

РОЂЕН у околини Прага, у чешкој породици, Тителбах који је касније примио православље, нашем народу оставио је велики број скица, цртежа, графика, акварела, слика, сценографија и нацрта за позоришне костиме. Учествовао је 1889. у Паризу на изложби поводом века Француске револуције, где је и награђен сребрном медаљом за рад "Културно-историјске слике српског народа", који је обухватио сто акварела. Објавио је и две свеске са мотивима српског веза. Уз то био је и гимназијски професор, математике и нацртне геометрије у Новом Саду и Београду, редовни члан Одбора за уметност Српског ученог друштва и почасни члан Српске краљевске академије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ЧЕМУ СЛУЖИ РУЧИЦА НА УНУТРАШЊЕРМ РЕТРОВИЗОРУ: Важна функција везана за безбедност возача