У ВРАЊУ НИ ТРАГА ОД КУЋЕ "БОЖЈИХ ЉУДИ": Заметнут траг црквеног дома у којем су живели јунаци Боре Станковића

Ј. СТОЈКОВИЋ

28. 01. 2022. у 13:00

ЈУНАЦИ чувеног дела "Божји људи" Боре Станковића живели су у сиротишту за одрасле и изнемогле званом Врањски сиротињски дом при цркви на Шапраначком гробљу. Постоји више црквених списа и доказа да је на овом месту на самом главном улазу била зграда за чије постојање данас, нажалост, не постоје документи нити било какво сведочанство да је била важан сегмент историје Врања.

У ВРАЊУ НИ ТРАГА ОД КУЋЕ БОЖЈИХ ЉУДИ: Заметнут траг црквеног дома у којем су живели јунаци Боре  Станковића

Део гробља познат као Партизанско гробље / Фото Ј. Стојковић

О овој теми и у јавности се мало говорило, а по први пут о њој за "Новости" говори свештеник Дејан Шкарић, из црквене општине Шапранце, јер како каже, жели да покаже како су Врањанци одувек били хумани и да су бринули о онима о којима нико није. Жели, вели, и да се исправи велика неправда према овом објекту у коме су тада живели Божји људи.

- Сада можемо само да констатујемо да тог објекта нема, а срушен је између 1962. и 1972. године - каже свештеник Шкарић. - Оно што је, такође, веома тешко за све нас јесте непостојање свести о значају таквог објекта за цео овај округ, а и шире, јер показује бригу тадашње државе, друштва и цркве за ту категорију становништва.

Још упечатљивије је што објекат није заборављен, већ је буквално избрисан из историје града као да никада није ни постојао. Помиње се само у капиталном издању Ристе Симоновића "Друштвена историја Врања", где аутор наводи да је општина Врање 1905. основала Сиротињски дом који је финансиран уз помоћ разних донација.

- Осим у делу Симоновића, не постоји ниједан значајнији траг било које врсте о постојању, не само овог објекта него целокупне институције коју је он представљао. Чак ни у Историјском архиву нема докумената који сведоче о томе - прича нам прота.

Каже да је трагајући за документацијом у архиву наишао на чуђење јер нису упознати са постојањем овог објекта, па је свако даље истраживање било ослоњено на информације добијене кроз систем Цркве, која је преузела бригу и о самом Дому и о сиротињи пре Другог светског рата. Али било је, како каже свештеник, и "добрих" појединаца који се баве историјом града и који су са њим поделили информације.

- Према нашим сазнањима и истраживањима после Другог светског рата, нове власти су имајући у виду да је објекат у власништву цркве, а немајући спознање значаја самог објекта одлучиле да га сруше. А тај део самог гробља је одузет од цркве и ту је сада Партизанско гробље - објашњава свештеник Шкарић.

Према његовим речима, занимљиво је да је у изводу непознатих новина пронађен део где се помиње Сиротињски дом, те да је о становницима овог дома писао Бора Станковић, у њима је нашао инспирацију, па је њима у част написао дело "Божји људи".

Шкарић каже да је на инсистирање епископа врањског Пахомија покренута истраживачка делатност о судбини овог дома јер је епископ свестан значаја оваквог објекта за само Врање, и жели да му се врати заслужено место у друштвеној историји града.

Дом за сиромашне и споменик "Божијем човеку"

- Епархија је покренула причу и затражила од града на првом месту прихватање постојања таквог објекта. Свесни смо да би тешко било поново изградити такав објекат, јер се на том месту налази гробље, али би постављање спомен-плоче делимично исправило неправду према оснивачима и донаторима Дома, али и према Бори Станковићу и у спомен свих оних који су тамо живели - закључује Шкарић.

Занимљиво је да је у близини места где се, судећи по документима до којих је у истраживању дошао прота Шкарић, налазио Дом, сахрањен један од штићеника чији је гроб и данас сачуван. На њему пише: "Божји Човек Стојан Томић Дида".

САРАДЊА

ГРАД Врање није добио званичну иницијативу или захтев - каже за Новости Зорица Јовић, заменица градоначелника. - Али, градско руководство је спремно да такву иницијативу размотри и подржи јер је неговање традиције и позитивних примера из историје један од приоритета градске власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића