У КОНТРОЛУ ШКОЛА - У УНИФОРМИ: Републички просветни инспектори, уз нови круг надлежности, први пут добили и службену одећу

Б. Борисављевић

25. 01. 2022. у 11:12

У КОНТРОЛУ образовних и научних установа, просветни инспектори убудуће ће моћи да иду у службеној одећи и обући, попут својих колега из тржишне, санитарне и граничне инспекције. Одлуку да ли ће униформа бити део гардеробе доносе надлежне просветне власти, а за сада ће то важити за републичке инспекторе. Осим новог "стајлинга", измене и допуне Закона о просветној инспекцији доносе и више посла инспекторима. "Под лупом" ће, поред школа и факултета, први пут бити и научни институти.

У КОНТРОЛУ ШКОЛА - У УНИФОРМИ: Републички просветни инспектори, уз нови круг надлежности, први пут добили и службену одећу

Јасмина Јовановић

Према речима Јасмине Јовановић, помоћнице министра за инспекцијски надзор, службена одећа и обућа се, пре свега, уводи због унифицираног изгледа просветних инспектора на читавој територији републике.Тако се, наводи она, истиче "службени положај и индиректно утиче на побољшање њиховог угледа". Како ће униформа изгледати, прописују Министарство просвете, аутономна покрајина, као и општинска и градска управа, које униформе и набављају за своје инспекторе. Службена одела ће, свакако, бити једнообразна.

- Републички просветни инспектори, у зависности од годишњег доба, имају тегет или сива одела и костиме, кошуље, кравате, и жене ешарпе - наводи Јовановићева. - Министарство просвете, науке и технолошког развоја не може прописати обавезу набавке службене одеће и обуће за покрајински, градски, односно општински орган надлежан за послове образовања и васпитања. Зато се прописује могућност набавке у складу са њиховим расположивим средствима.

Просветни инспектори контролишу рад више од 2.000 предшколских установа, основних и средњих школа, школа за основно образовање одраслих, јавно признатих организатора активности, установа високог образовања, ученичких и студентских домова, завода.

- Недавне измене и допуне закона о просветној инспекцији проширују нашу надлежност и на научне институте - каже наша саговорница. - Ове послове обавља око 170 републичких, покрајинских, градских и општинских инспектора. Имајући у виду укупан број установа образовања, тренутни број инспектора је недовољан, али се континуирано примају нове колеге у радни однос.

Јовановићева истиче да је просветна, као и остале инспекцијске службе, последњих година прошла кроз темељне реформе којима је циљ да надзор буде известан, да инспектор не буде само ловац на грешке и пропусте, већ има и саветодавну, односно превентивну улогу.

ПРОВЕРА ЗА 1.250 ШКОЛА

У ТЕКУЋОЈ школској години планирано је да просветна инспекција "провери" 1.250 основних и средњих школа, 72 установе високог образовања, ученичког и студентског стандарда. "Норма" предвиђа 2.000 ванредних надзора. Током прошле године, урађено је 6.544 инспекцијских надзора, наложено је 3.498 мера и 404 превентивне мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗА ВИКЕНД ДО 15 СТЕПЕНИ ХЛАДНИЈЕ: Метеоролог најавио пад температуре, уз кишу и грмљавину