ОД ВИНСКИХ ПАМПУРА СТВОРИО И ПЕЦАРОША: Горан Марјановић из Деспотовца израђује минијатуре од различитих материјала који би били бачени

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

25. 01. 2022. у 13:00

ЧОВЕЧУЉЦИ, аутомобили и хеликоптери од винских пампура и чачкалица или од штапића за сладолед, минијатурне скулптуре од графитних оловака, од похабаних или застарелих електрокомпоненти, и лампе од водоводних цеви само су део колекције од 80 малих скулптура електротехничара енергетике Горана Марјановића (36) из Деспотовца.

ОД ВИНСКИХ ПАМПУРА СТВОРИО И ПЕЦАРОША: Горан Марјановић из Деспотовца израђује минијатуре од различитих материјала који би били бачени

Фото Приватна архива

вај креативан и талентован младић као материјал користи све што би се иначе бацило: меморијске картице, гумица од слушалица, старе ласерске диоде, улошке за меморијске картице, делове упаљача, старог касетофона...

- Пре десетак година на интернету сам "натрчао" на фотографије минијатурних скулптура, па сам решио да се и ја опробам. Да покушам да их направим од плуте, односно чепова за вино. Пампуре сакупљам на прославама, а веома су захвални за рад, јер су, попут дрвета, лаки за обликовање, могу да се спајају и фарбају. Направио сам пецароша, човека који окреће прасе, гитаристу, човечуљка који поклања цвет, жену са два детета... - прича Марјановић, који већ седам година живи и ради у Београду.

Убрзо се ухватио укоштац са много захтевнијим материјалом, графитним оловкама, а од којих је почео да прави скулптуре, инспирисане делима америчког уметника Далтона М. Гетија.

Најпре одвоји графит, а потом га обликује. Мекши графит се лакше обрађује, али тврђи теже пуца када се раде ситни детаљи. Тврдоћу графита бира према предмету који жели да направи. Најмање скулптуре правио је од патент оловке од 0,7 милиметара.

Зато је већину алата направио сам, сет прецизних шрафцигера претворио је у минијатурна длета, иглу за хеклање прилагодио је одређеној врсти алата, а користи и прецизне скалпеле и турпије, густу четкицу за шминкање, којом брише графит док ради. Довијао се сам, јер нико није желео да му покаже како је направио неки алат.

Фото Приватна архива

Tekst potpisa

- Минијатуре су самостални постаменти. Много муке да се направе, а тешко се продају. Није лако ни да се осмисле. Испред себе имам гомилу отпада од којег треба да направим нешто. Када сам, на пример, радио велику белу ајкулу или кобру, прегледао сам небројено фотографија и видео-снимака и изучавао их, да бих имао визуелизацију. Зависно од сложености структуре, неке сам правио за неколико сати, а неке и по недељу дана. Очи се много умарају, посебно када радим захтевнији детаљ, који мора споро да се ради - објашњава наш саговорник.

Али, додаје, да када човек нешто воли, постане стрпљив да то и направи. Углавном ради ноћу, па на посао оде са подочњацима. Тврди, ипак, да га овај креативан рад опушта и да је веома усхићен док нешто прави, јер осећа да побеђује себе зато што је свака фигура другачија од претходне. И увек му је нови изазов.

Фото Приватна архива

НАГРАДЕ И САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

МАРЈАНОВИЋ је редовни учесник Међународне изложбе "Уметност у минијатури", коју организује "Мајдан арт" из Мајданпека. Његова скулптура "Странац" 2014. је освојила Златну медаљу посетилаца. Две године касније успоставио је сарадњу са светски познатим произвођачем оловака Staedtler и са неколико радова учествовао у рекламирању њихових производа. Скулптура "Велика бела" омогућила му је да учествује на престижном конкурсу "Млади 2018" у организацији "Ниш арт фондације". Марјановић је имао самосталне изложбе, а учествовао је и на колективним изложбама минијатура.

Фото Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе