ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - РАСПАД СФРЈ ТРАЈАО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Седница Извршног комитета ЦК СКЈ, марта 1962, наговестила судбину државе

И. М.

25. 01. 2022. у 17:14

ТОКОМ 60-их година 20. века југословенски државни и партијски врх није успео да заузда дубоку унутрашњу кризу, нити да спроведе обимне политичке и економске реформе.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - РАСПАД СФРЈ ТРАЈАО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Седница Извршног комитета ЦК СКЈ, марта 1962,  наговестила судбину државе

Архива

Сукоби заговорника и противника опсежних и целовитих друштвених и државних реформи завршавали су се током 60-их година привременим компромисима.

Постојеће политичке процесе пратила су скромна настојања ЦК СКЈ да буде остварена извесна демократизација друштва, али и ригидни ставови који су подстицали спутавање сваког облика мишљења супротног партијском.

Решавање питања државног уређења, темељне привредне реформе, националних односа, партијског монопола у решавању постојећих проблема, производило је сукобе републичких партијских бирократија.

Током 60-их револуционарност СКЈ је опадала, а неспособност партијских кадрова постајала све видљивија.

Целокупна политика партије на власти са прогресивним антидогматским програмом, уважавањем економских законитости, окретањем ка Европи, настојањем да буде изведена смена генерација, одбацивање кадровске и институционалне сраслости, одбацивање бирократске владавиие и давање предности стручним кадровима, започињање процеса демократизације и модернизације друштва, суштински је представљала илузију у коју је крајем 60-их мало ко веровао.

ЗЕМЉА се налазила у озбиљној политичкој и економској кризи али није било спремности да се нађе заједнички одговор на питање ко ствара стихију, ко ствара тешкоће и ко ствара кризу у развоју друштва и каква Југославија као заједница може да живи.

Тродневна седница Извршног комитета Централног комитета Савеза комуниста Југославије, марта 1962.године, на којој су се окупили најодговорнијим функционерима из република, изнела је на видело бројне противуречности, сукобе, проблеме и појаве које су дуго скриване од јавности или свесно занемариване или минимизиран њихов значај.

Разлике у оцени створеног стања су биле веома уочљиве, а виђења решења кризе замагљена. Пут ка преласка из федералног у конфедерални систем, а потом ка распаду југословенске заједнице био је отворен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу