ОД ТУРСКЕ КАСАБЕ ДО ДРУГЕ ПРЕСТОНИЦЕ СРБИЈЕ: На данашњи дан 1878. године ослобођен Ниш, српска застава се завијорила после пет векова!

Novosti online

11. 01. 2022. у 10:46

СРПСКА војска ослободила је Ниш 11. јануара 1878. године. Ослобођење овог града, другог по величини и значају у Кнежевини Србији, представљало је круну седам деценија борбе за ослобођење српског народа и независност Србије.

ОД ТУРСКЕ КАСАБЕ ДО ДРУГЕ ПРЕСТОНИЦЕ СРБИЈЕ: На данашњи дан 1878. године ослобођен Ниш, српска застава се завијорила после пет векова!

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Дизајн студио

Наиме, већ 1809. године код Ниша, на Каменици, заустављена је велика комбинована офанзива српских устаника, чији је циљ био заузимање овог стратешки важног утврђења.

У знак одмазде Турци су од три хиљаде палих устаника који су били под командом Стевана Синђелића подигли злогласну Ћеле кулу, у којој је подигнуто девет стотина педесет и две пронађене главе. Неуспех у првом српско-турском рату 1876. године учинио је освајање Ниша једним од најважнијих циљева за које је српска војска била добро припремљена. Током четвородневне операције град је нападнут са петнаест хиљада војника и чак стотину топова. 

Фото Д. Алихоџић

Ратне операције кренуле у два правца. Један крак ишао је ка Пироту и Белој Паланци и даље ка Софији, имајући за циљ да штити десно крило руске војске. Други део српске војске кренуо је у правцу Ниша, али се ту поделио на два дела, од којих је један наставио ка Топлици, а други је дејствовао ка Нишу. Ниш је у том тренутку бранило око 5.000 војника, са око 60 топова, а заповедник војске био је Халил-паша.

На крају, и поред могућности да добију значајну војну помоћ од Приштине, Турци су капитулирали. Већ 14. јануара у Ниш је свечано ушао кнез Милан Обреновић.

У борбама за Ниш погинуло је 120 војника и официра, а рањено 791 лице, односно укупни губици Срба из борбеног састава износили су 911 људи. По наређењу пуковника М. Лешјанина, српску тробојку у Стамбол капији Нишке тврђаве извео је Тодор Станковић, Нишлија и члан Одбора.

Уочи ослобођења 1878. године Ниш је имао нешто више од 17.000 становника. Није имала ни водовод ни канализацију. По угледу на Београд из шездесетих година прошлог века, Ниш је после ослобођења добио и регулациони план, који је урадио еминентни аустријски архитекта Франц Винтер. 

Препород Ниша кренуо је одмах по ослобођењу. Град у који је ушла српска војска био је прљав и неуредан, па је било потребно да се хиљаде кола ђубрета извезу из града. Након тога, довожена је нова чиста земља и песак за насипање градских површина. Држава је купила Бећир-бегов конак и претворила га у Краљев двор, који се до свог спаљивања у Првом светском рату налазио на месту данашње Градске куће. На простору испред Краљевог двора исушено је мочварно земљиште и формиран први градски парк на територији Ниша, који и данас постоји.

Фото Ј. Ћосин

Одмах по ослобођењу, већ 13. фебруара 1878. године, свечано је освећена Саборна црква у Нишу, а краљ је поред ње саградио црквицу посвећену Св. Симеону. Одмах се кренуло са обнављањем цркава и црквишта на територији Ниша, јер је, на пример, Црква Св. Николе била претворена у џамију. У периоду ослобођења у Нишу је било чак 12 џамија, једна католичка црква и једна синагога. Занимљиво је да је у Нишу јеврејска заједница бројала око 250 породица. Одмах након ослобођења Ниша краљ Милан је наредио да се подигне споменик јунацима на Чегру и овај споменик освећен је већ 21. јуна 1878. године.

У периоду након ослобођења Ниш постаје друга престоница Кнежевине Србије. 

БОНУС ВИДЕО: 

НОВОСТИ У ИСТАНБУЛУ: Клањање у хришћанским светињама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена