КУЋА САД ДОСТОЈНА ДОСИТЕЈА СРПСКОГ! Покрајинска влада у опремање уложила 7,2 милиона динара

Ј. Симић

29. 12. 2021. у 10:00

У ЧАКОВУ, варошици у румунском делу Баната, окончана је обнова родног дома Доситеја Обрадовића.

КУЋА САД ДОСТОЈНА ДОСИТЕЈА СРПСКОГ! Покрајинска влада у опремање уложила 7,2 милиона динара

Фото Прес биро ПВВ

Сада ова типична равничарска кућа "на лакат" која је изнедрила великог српског просветитеља, реформатора националног препорода и аутора свечане песме "Востани, Сербије", има сјај достојан нашег великана.

По пројекту и под надзором Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду замењени су кров и комплетна столарија, реконструисана је фасада као и спомен-плоча. Стекли су се и услови да се у кући постави стална изложба о Доситеју.

- Потрудили смо се да се Доситеју одужимо и на овај начин, обновом његове родне куће. Малобројни Срби Чаковци, и сви други поштоваоци дела нашег великог просветитеља, могу бити поносни на труд и залагање који су омогућили да Доситејеви корени не падну у заборав - казао је јуче Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је за ову узвишену сврху издвојила 7,2 милиона динара.

Фото Архива

Доситеј Обрадовић

Обнова Доситејеве куће велика је вест за српску заједницу у Румунији која данас броји око 18.000 душа. Значајна је и за тридесетак Срба у Чакову. Али, није вредна само њима. Због историјског значаја, држава Румунија означила је Доситејеву кућу као културно добро. Овде се традиционално сваке године приређују "Доситејеви дани".

- Доситејева кућа требало би да буде непресушна позорница српске културе. Ми негујемо успомену на нашег просветитеља, као што чувамо и све друге трагове наших великих сународника у овој земљи - рекао је за "Новости" књижевник Славомир Гвозденовић, почасни председник Савеза Срба у Румунији.

Фото Прес биро ПВВ

Када се пре више од два и по века Димитрије (Доситеј) Обрадовић родио у трговачкој породици у Чакову, ово место било је стециште занатлија, а имало је безмало 2.000 Срба. На њихову присустност и данас подсећа крст у центру Чакова подигнут 1805. године, по избијању Првог српског устанка. У то време Доситеј је у својству првог српског министра просвете организовао школе, мирио и саветовао устаничке вође, а био је и лични секретар вожда Карађорђа.

Фото Прес биро ПВВ

Жеље и надања

СРБИ у Румунији већином су насељени у свом културном средишту Темишвару, близу границе са Србијом. Славомир Гвозденовић, почасни председник српске заједнице, напомиње да у Румунији обнову чека 50 српских храмова и пет манастира од којих су два задужбине Светог Саве. Тај подухват, малобројна српска заједница неће моћи да изведе без помоћи из матице.

Књиге, браћо, а не звона и прапорце

ВИШЕ од 40 година Доситеј је посветио учењу, путовањима и просвећивању народа. Најпре је био ђак и калуђер у манастиру Хопово на Фрушкој гори, а потом је пропутовао Балкан, Европу и Малу Азију, упознајући нове социјалне, просветитељске и политичке идеје. Говорио је грчки, латински, немачки, енглески, француски, руски, албански, румунски и италијански. Потомству је оставио дела "Живот и прикљученија", "Басне", "Совјети здравога разума", "Собраније", а најчувенија порука Србима гласила је: "Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорце!". Почива на улазу у Саборну цркву у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Владимир ради на грађевини по 12 сати, а зову га ЧОВЕК ЕНЦИКЛОПЕДИЈА - какво знање има видела је цела Србија