НИЈЕ ИМАО ПРАВО РАДНО МЕСТО, ПА НЕ ОСЕЋА НИ ПЕНЗИЈУ: Ђорђе Кадијевић, редитељ, не посустаје ни на концу девете деценије, ствара као некад

М. МИРКОВИЋ

25. 12. 2021. у 11:16

МНОГИМ се професијама бавио, и у многим областима оставио блистав траг, велики наш редитељ Ђорђе Кадијевић, угледни историчар и теоретичар ликовне уметности те критичар, универзитетски професор... Ипак, никада није био у "правом" радном односу, па тако ни у - оном пензионом.

НИЈЕ ИМАО ПРАВО РАДНО МЕСТО, ПА НЕ ОСЕЋА НИ ПЕНЗИЈУ: Ђорђе Кадијевић, редитељ, не посустаје ни на концу девете деценије, ствара као некад

Ђорђе Кадијевић / Фото М. Анђела

Стога се и не осећа као пензионер, а чињеницу да никад није имао некога изнад себе ко би му одређивао плату и говорио шта да ради, доживљава као највећу привилегију коју је остварио у животу.

- Преузимао сам огромну одговорност и ризике, сваки велики филмски или серијски пројекат подразумева ризик, а ја сам само за нашу телевизију снимио 20 ТВ филмова и четири серије, увек "на уговор", но та ми је неизвесност увек пружала мотивацију равну количини искушења - вели Кадијевић, који и сад ради, између осталог смишља и нови филм, али "све док не станете крај камере не можете бити сигурни да ће филма бити, чак не нужно ни тада", а притом "никад не знате кад ће вам бити коначно дат ваш последњи филм".

Много му је, увек истиче, у уметнички "сушним" периодима живота значила безусловна подршка покојне супруге, која је руководила Одељењем за међународну и културну сарадњу у Министарству културе и, упркос свом "државном послу" потпуно разумела неукалупљеност супруга као "анархистички расположеног човека, ала Бакуњин".

- Смешно је рећи "сад кад имам времена", али сад кад сам на крају свог времена и могу да држим перо, довршавам своје рукописе и за сваки успевам да нађем заинтересованог издавача, а одраније имам, уз десетак монографија, и четири објављене књиге које ме званично потврђују као писца - прича неуморни, свестрани уметник. - Пишем ликовну критику, предајем историју културе на Факултету за безбедност... Колаже сам сецкао и правио одувек, али случај је хтео да буду изложени тек у мом позном добу.

Као припадник клана уметника насељених на београдском Бановом брду, које је тако постало град паралелан у односу на Београд, и захваљујући плебисцитарном одабиру моје маленкости за управника локалне Галерије 73, пуне 33 године сам волонтерски руководио том галеријом.

Такозвану националну пензију коју прима, како каже, доживљава као формалност, додатни хонорар за своје немале заслуге, пре свега у домену филма, али и у сфери телевизије - култна серија "Вук" награђена је европским Гран-пријем и проглашена делом нематеријалне културне баштине Унеска на иницијативу Умберта Ека, који ју је назвао својеврсном фреском не само српске, већ европске историје.

- Такве потврде ми значе неупоредиво више него некаква сигурност - наводи Кадијевић, који обожава спорт, пасионирано га прати, а посебно мечеве Новака Ђоковића, коме се неизмерно диви и према коме је развио однос готово као према сопственом детету. - Сам се спортом бавим откако памтим, никада такмичарски већ из чисте љубави попут оне коју осећам према уметности.

Као члан управе чукаричког спортског друштва Партизан, и данас је редован гост клуба макар два пута недељно, и тренира заједно са манијацима попут њега, који не помишљају да прекину са спортским активностима због година.

- Спорт сматрам незамењивом превентивом за све болести тела па и духа, ваља одабрати свој спорт и редовно га упражњавати док год вас тело служи...

Спортом се бавио одмалена а, како каже - играо се није никада. Ипак, пошло му је за руком да се целог живота бави оним што воли и поштује као племенито и узвишено - било да је реч о уметности или спорту.

- Бити стално у акцији, осећати се живим, знати да постојите... То је највише што сам у животу покушавао и успевао да постигнем - истиче наш великан.

МАЈСТОР ФАНТАСТИКЕ И ХОРОРА

КУЛТНИ филмови попут "Лептирице" и "Светог места" Ђорђу Кадијевићу давно су обезбедили титулу непревазиђеног мајстора фантастике и хорора. Међу серијама које је урадио за нашу телевизију, звање великог мештра, али и Гран-при Европе донела му је легендарна серија "Вук Караџић", рођена из грандиозног четворогодишњег подухвата и снимана широм континента. Увек уз уметност и у уметности, Кадијевић тек последњих година објављује сопствене приповести у књигама, али деценијама пише ликовну критику, увек утемељену али и благонаклону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТВОРЕНИМ ДЕКОЛТЕОМ НА БАЈДЕНА: Да ли је Милова жена претерала? (ФОТО)