НА СВАКИХ 11 МИНУТА СТРАДА ЈЕДНА ЖЕНА: Међународни дан борбе против фемицида

В.Ц.С.

06. 12. 2021. у 16:02

НА сваких 11 минута током 2020. по једну жену у свету убио је партнер или члан породице. Током претходне деценије у Србији су партнери и други мушки чланови породице убили најмање 350 жена, а од почетка године најмање 16. Забележено је још 16 покушаја фемицида, саопштио је Аутономни женски центар поводом 6. децембра, Међународног дана борбе против фемицида.

НА СВАКИХ 11 МИНУТА СТРАДА ЈЕДНА ЖЕНА: Међународни дан борбе против фемицида

Илустрација / Фото Depositphotos

Како су навели, осим борбе са пандемијом, ову годину обележио је и низ пријава за сексуално насиље у којима су осумњичени били познате личности, јавни функционери, професори и други, али жртве нису у довољној мери добиле подршку институција и јавности:

- Некажњивост, окривљавање и застрашивање жртви, подривање њиховог кредибилитета, те промовисање насилника и насиља, не могу допринети ни смањењу насиља према женама, ни спречавању убистава жена, која су најчешће крајњи и најбруталнији исход. Зато подсећамо да је обавеза државе да заштити жене од насиља - наводе у АЖЦ.
Они су позвали надлежне да установе да ли је било пропуста у поступању по пријавама које су претходиле фемицидима и да санкционишу одговорне.
Поводом 6. децембра група женских удружења организовала је уличну акцију на београдском Тргу Републике, под именом "Стоп убијању жена".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе