ДА ЛИ БИ ПАНДЕМИЈА МОГЛА ДА СЕ ЗАВРШИ ДО 2022: Ковид би могао постати контролисан као грип

Новости онлајн

01. 12. 2021. у 09:41

ПАНДЕМИЈА ковида 19 могла би идуће године да почне да попушта и поступно се претвори у ендемску болест попут других са којима човечанство живи, уколико се не одужи због велике неједнакости у доступности вакцина и појаве опаснијих варијанти вируса.

ДА ЛИ БИ ПАНДЕМИЈА МОГЛА ДА СЕ ЗАВРШИ ДО 2022: Ковид би могао постати контролисан као грип

FOTO: Depositphotos

И док се земље припремају за суочавање са новом варијантом вируса, а Европа се бори са зимским таласом пандемије, здравствени стручњаци сматрају да ју је идуће године могуће укротити.

Знање и алати који су потребни да би се вирус ставио под контролу постоје. Доступне су велике залихе вакцина и нове методе лечења.

- Путања ове пандемије је у нашим рукама - рекла је недавно новинарима Марија ван Керхове, главни експерт Светске здравствене организације (СЗО) за корона кризу, преноси Индекс.

- Можемо ли доћи до фазе да 2022. ширење болести ставимо под контролу? Апсолутно -  рекла је. - То смо већ могли да учинимо, али нисмо.

Годину дана након што су се на тржишту појавиле прве вакцине, у свету је примењено више од 7,5 милијарди доза, а до јуна 2022. године биће произведено више него довољно вакцина за све људе на планети.

Многи стручњаци сугеришу да ће фаза пандемије ускоро да се заврши. Сматрају да ковид неће у потпуности да нестане, него да ће да постане контролисана ендемска болест са којом ћемо научити да живимо као и са грипом.

Постаће „део инвентара“, рекао је Ендрју Нyмер, епидемиолог на Калифорнијском универзитету у Ирвину.

Главни амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи рекао је такође да би пандемија ускоро требало да дође до тачке у којој би се ковид „могао повремено појављивати у позадини, али неће доминирати као сада“.

Међутим, велик проблем је изразита неједнакост у доступности вакцина. Готово 65 одсто људи у земљама с високим приходима примило је барем једну дозу, али само нешто више од седам посто у земљама с ниским приходима, показали су подаци УН.

Сматрајући да је то морално недопустиво, СЗО је позвала богате земље да не дају бустер дозе у потпуности вакцинисанима док најрањивији међу сиромашнима не добију прву дозу, али узалуд. СЗО је позвала земље да потпишу међународни уговор о борби против пандемија како би се спречиле будуће кризе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХРАБРИ ДОН ПРЕДВОДИ ДЕМИНЕРЕ: Пас на челу екипа МУП које проверавају дојаве о бомбама (ФОТО/ВИДЕО)