КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ОД 18 ЧАСОВА? Ово су могући захтеви медицинског дела Кризног штаба

Новости онлајн

30. 11. 2021. у 11:17

ЛЕКАРИ који су чланови Кризног штаба тражиће да ковид пропуснице важе већ од 18 сати. То је само једна од тема која ће се наћи на дневном реду на сутрашњој седници Кризног штаба за борбу против корона вируса.

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ОД 18 ЧАСОВА? Ово су могући захтеви медицинског дела Кризног штаба

Са седнице кризног штаба, Фото Танјуг

Због опасности од појаве омикрон соја вируса који већ хара Европом, доласка гастарбајтера уочи празника, као и дочека Нове године, чланови Кризног штаба тражиће увођење оштријих епидемиолошких мера.

- Епидемиолошка ситуација тренутно јесте мирнија, али морамо да будемо опрезни јер све може да се преко ноћи поквари бог ширења мутираног соја који већ букти у Европи. Зато ће се на сутрашњој седници разматрати мере које ће спречити да нам број заражених поново скочи на више хиљада. Пре свега, предлог је да школски распуст почне две недеље раније, односно да крене од 20. децембра. Такође, други предлог је да ковид пропуснице важе 24 сата или бар од 18 сати, али и да се прошире на све остале објекте, међу којима су теретане, биоскопи, фризерски салони... Тражићемо и забрану новогодишњих концерата, али и карантин за све оне који током празника допутују у Србију. Идеја је да се пооштре мере и на скијалиштима, па да ски-пас можете да купите само уз ковид пропусницу -  открива извор.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон је већ истакао да никако не смемо игнорисати појаву новог соја.

- Нови вирус је откривен 11. новембра и веома брзо је заведен као врло забрињавајућа варијанта короне. Ми ћемо пратити ситуацију, али тренутно нема разлога за панику. Јасно је да ће надзор према угроженим земљама морати да се појача - рекао је др Кон и објаснио шта то заправо значи:

- Што се тиче путника који долазе из земаља где је омикрон регистрован, инсистираћемо на томе да се мере које се предузимају у Европи примењују и код нас. То значи да морају да иду у карантин без обзира на то да ли су вакцинисани или не. Излаз из ове ситуације јесте само вакцинација, чак и ако нема потпуно деловање на неке сојеве. Али морамо да схватимо да је вакцинација заштита и себе и других, да је то заштита своје земље, патриотски чин. То посебно морају да схвате млади, који још нису у довољној мери вакцинисани - истакао је он.

Дакле, српски гастарбајтери, било да су вакцинисани или не, као и странци који долазе из земаља у којима је регистрован нови опасни сој коронавируса омикрон већ је извесно да ће морати да по доласку у Србију буду у обавезном двонедељном карантину.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином