ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Медицински део тражио окупљање због новог соја

Novosti online

29. 11. 2021. у 12:20

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против корона вируса још није заказана, али медицински део је тражио да се чланови хитно састану због новог соја вируса корона - омикрона, који је све ближи Србији.

ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Медицински део тражио окупљање због новог соја

Са седнице кризног штаба, Фото Танјуг

Подсећамо, он је потврђен и у Аустрији, а и сам председник Александар Вучић данас је изјавио да је питање када ће се он појавити и код нас.

- Што се тиче појаве омикрона, ако је у Аустрији регистрован, питање је дана кад ће и код нас бити. Имамо значајан пад бројева у односу на пре седам дана, и таман кад је све боље и боље, само нам је тај омикрон још фалио - рекао је председник Вучић.

Додао је да очекује да за 5-6 месеци имамо супер вакцину и да се решимо свих проблема, па да ћемо је производити у Србији.

- А до тада да се чувамо колико је то могуће. Вакцинација је од кључног значаја. Нико у свету још ништа не зна о том новом соју, како ми да знамо.

Одмах када су прошле недеље стигле вести из света о омикрону, медицински део Кризног штаба је тражио хитну седницу.

Главна тема биће нови сој, а друга по реду тачка дневног реда биће школски распуст за који епидемиолози траже да почне 20. децембра.

Португал је постао последња европска земља која је потврдила случајеве новог соја корона вируса, омикрон. Потенцијално заразнији од ранијих сојева, варијанта која је први пут идентификована у Јужној Африци проширила се на најмање 15 других земаља у свету, што је навело неколико нација да појачају мере сузбијања.

Пре њега су Швајцарска, Данска, Холандија, Аустрија, Немачка, Чешка, Италија, Велика Британија и Белгија такође објавиле да су регистровале случајеве новог соја.

Поред европских земаља, омикрон сој је потврђен још у Аустралији, Боцвани, Канади, Хонгконгу и Израелу.

Последња седница Кризног штаба одржана је 4. новембра. Тада је донета одлука да су ковид пропуснице у угоститељским објектима уместо од 22 часа, обавезне од 20 часова.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)