МАШУ ДЕМОКРАТИЈОМ, А КОРОНА ИМ УБИЈА И ОСНОВНЕ СЛОБОДЕ: Да ли ће вакцинација против ковида 19 постати обавезна у Европи

Горан Чворовић дописник из Париза

28. 11. 2021. у 13:06

ХОЋЕ ли вакцина против ковида 19 постати обавезна за све категорије становништва?

МАШУ ДЕМОКРАТИЈОМ, А КОРОНА ИМ УБИЈА И ОСНОВНЕ СЛОБОДЕ: Да ли ће вакцинација против ковида 19 постати обавезна у Европи

Фото АП

Судећи по развоју ситуације, све се више приближавамо овој одлуци на европском нивоу.

Прва је "ногу повукла" Аустрија, где је ова мера већ ступила на снагу. Непослушне очекује казна од чак 3.600 евра. У неким другим земљама цепиво је обавеза за одређене категорије друштва. Словачки премијер Едуард Хегер је ових дана најавио да ће његова влада предложити обавезну вакцинацију старијих. Претходно су неке од држава већ, од летос, попут Фанцуске, Италије или Велике Британије увеле обавезу цепљења здравствених радника.

Тамо и где вакцинација није обавезна, она све више, изокола, поприма тај облик. У Француској, на пример, PCR тест од сада важи свега 24 сата, што значи да би невакцинисани свакодневно морали да се тестирају да би могли да уђу у ресторан, биоскоп, музеј, воз... А тест кошта 44 евра.

Све више држава уводи директну сегрегацију становништва, између вакцинисаних и невакцинисаних. Словачка, Аустрија, Холандија већ су увеле мере у том смислу. Званична Братислава је најавила да невакцинисани, чак и са негативним тестом, неће моћи да уђу у продавнице које нису од суштинског значаја.

Овакве одлуке често директно зависе од броја заражених. Што је здравствена ситуација компликованија, многе државе ЕУ прибегавају јачим мерама, које, по некима, излазе из демократских оквира. Како вирус напредује, тако је, чини се, све ближи тренутак када ће се цепљење наређивати.

Аустрија, Фото АП

Прихватање вакцинисања је и културолошко питање. Зачудо, Медитеран, који иначе бије глас да је мање послушан од северне Европе, представља "доброг вакциналног ђака". У Португалији је цепљено 88 одсто, на Малти 84, у Шпанији 80. У, рецимо, француској Бретањи вакцинисало се чак 96 одсто људи. Неке средине су далеко скептичније. Германофона подручја, на пример. У целој Немачкој просек вакцинације је испод 70 одсто, а у неким "лендерима" се креће тек око 50. Тај однос се преселио и ван граница ове земље, па је проценат цепљених у Јужном Тиролу, где живи много Немаца, доста нижи од остатка Италије.

Аустрија, Фото АП

Такође, исток Европе је знатно мање вакцинисан од запада. То је, чак, видљиво и у сада јединственој земљи, Немачкој, где су источни крајеви, очигледно, далеко сумњичавији према вакцини него западни. Све се то директно одржава и на број тешко оболелих и преминулих.

У француским прекоморским територијама, на Гвадалупеу и Мартинику, број комплетно вакцинисаних једва да прелази трећину, док у континенталном делу земље прелази 76 одсто. Последњих дана Гвадалупе и Мартиник су попришта оштрих сукоба најжешћих демонстраната против санитарних пасоша и обавезне вакцинације здраствених радника. Они који су против вакцине, протестују и на западу Европе, као, на пример, у Белгији и Холандији.

Борба против вакцине је крупним корацима ступила и на политичку сцену широм ЕУ. У скептицизму на цепиво нарочито предњаче крајње десничарске странке. Све то постаје и кључно демократско питање у данашњем свету. Вакцина је обавезна у земљама као што су Индонезија, Туркемнистан, Таџикистан или Микронезија, за које често може да се чује да нису шампиони у демократији. Испада тако да до здравља може да се стигне само чврстом руком. Али, ова обавеза се односи и на Ватикан, док се то спрема да уради и француски регион Нова Каледонија, захваљујући стеченим великим аутономним правима.

Француска, Фото АП

Неки у изреченим мерама, а нарочито у обавези вакцинације, виде једноумље и диктат власти. Инсистирају на праву да сами одлучују о томе шта ће да раде са сопственим телом.

Други наглашавају колективну обавезу, истичући да права једних престају тамо где започињу права других:

- Невакцинисани, не само да врше притисак на здравствени систем заузимањем болничких кревета, већ представљају и резервоар за стварање отпорнијих варијанти вируса, које ће, на крају, тако постати отпорне и на вакцину.

Они који су против цепљења истичу примере све већих побуна у свету. Они који су за вакцину наглашавају да је број учесника протеста далеко мањи од оних који су се добровољно вакцинисали. Додају и да је до сада, током великих пандемија, кроз историју, у прошлом веку, вакцинација била обавезна, за спас човечанства.

Немачка, Фото АП

Лопта је сада пре свега у пољу власти најразвијенијих земаља у свету. Овако се, очигледно, даље не може. Пандемија предуго траје. Многи ће се сложити око тога да ће морати да изаберу између доследног поштовања личних слобода и односа према пандемији. Развлачење између ова два појма у бесконачност највише ће погодовати вирусу.

Као опомена звуче судбоносне речи немачког министра здравља Јенса Спана, који је поручио "да ће на крају сви бити вакцинисани, излечени или мртви".

Немачка, Фото АП

ОБАВЕЗНА ТРЕЋА ДОЗА

СУМЊИЧАВЦИ скрећу пажњу да у Француској и поред тога што је вакцину примило близу 90 одсто старијих од 12 година, пети талас короне тренутно "скаче у небеса". Министар здравља Оливије Веран истиче да би било много горе да није вакцинисаних. Међу хоспитализованима има 10 пута мање цепљених, па је министар поручио да би било тешко замислити колико би било случајева да нема вакцине. Навео је и пример да у Немачкој и Француској, у регионима са више вакцинисаних, има пропорционално мање тежих случајева.

- Сви ће морати да приме трећу дозу, без обзира на број антитела, до 15. јануара, седам месеци после друге дозе, иначе им неће важити санитарни пасош, неопходан за нормалан живот - најавио је Веран.

Иако скептичних према трећој дози има далеко више него према прве две, термини за вакцинисање су у тренутку најаве постали пребукирани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)