КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Три главна питања на столу, шта се зна о мењању кови пропусница?

Новости онлине

21. 11. 2021. у 11:24

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против вируса корона биће одржана наредне недеље.

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Три главна питања на столу, шта се зна о мењању кови пропусница?

Фото: И.К.

На столу је неколико тема о којима ће се разговарати - продужење зимског распуста, ковид пропуснице да важе 24 сата, али и да се прошире на друге објекте: теретане, салоне за улепшавање. Лекари ће тражити и да се забране концерти на трговима за Нову годину.

Финалне консултације медицинског дела Кризног штаба са премијерком Аном Брнабић биће током викенда.

У последњих неколико дана смањује се број новозарађених вирусом корона. Надлежни тврде да је продужење јесењег распуста, али и увођење ковид пропусница после 20 сати у угоститељске објекте дало резултате. Ситуација јесте боља али напомињу да не сме бити опуштање, већ се мора кренути у јачу кампању за вакцинацију.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. Бранислав Тиодоровић рекао је да посебно брину предстојећи божићни и новогодишњи празници, те да ће медицински део Кризног штаба тражити да се продужи зимски распуст.

Фото: Принтскрин ТВ Прва

- Једна од опција је да зимски распуст почне за све (Војводина и остатак Србије) 15. децембра, а друга је да распуст буде пред католички Божић 23. децембра. Традиционално, грађани Србије који раде у Западној Европи долазе пред католички Божић на одмор. Зато је важно да распустом обухватимо све празнике - рекао је раније др Тиодоровић.

Осим тога лекари ће тражити и да се забране новогодишњи концерти на трговима, јер то представља епидемиолошки ризик. Напомињу да је тешко контролисати ковид пропуснице за концерте на отвореном. Иначе, медицински део Кризног штаба већ дуже траже ограничење окупљања и да се дозвољени број људи на једном месту смањи са 500 на пет.

Ковид пропуснице 24 сата, проширење и на друге објекте?

Увођење ковид пропусница у угоститељске објекте после 20 сати дало је жељене резултате - повећана је вакцинација, посебно међу младима. Међутим, то је још увек недовољно да се достигне колективни имунитет.

Пре увођења ковид пропусница у старосној групи од 18 до 30 година у просеку је вакцинисано око 600 младих дневно. Када су уведене у угоститељске објекте после 22 сата повећан је број вакцинација на 1.500 дневно, а са новим продужетком важења ковид пропусница после 20 сати дневно се вакцинише око 2.000 грађана.

Медицински део Кризног штаба од летос тражи да се уведу ковид пропуснице 24 сата, а да то осим угоститељских објеката и кладионица буду и теретане, салони лепоте, позоришта, биоскопи, концерти, утакмице....

- О томе се размишља. Ковид пропуснице у основној замисли нису биле намењене само угоститељским објектима, него и шире на свим местима на којима може доћи до заражавања. Важна ствар је што ми још увек немамо ковид пропуснице које важе 24 сата. То је први и основни захтев, а заједно са тим би ишло и све ово остало - рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Коn.

И премијерка Ана Брнабић каже да је увођење ковид пропусница и у другим објектима, опција "која је увек на столу", али да је важно обезбедити спровођење контроле поштовања тих мера.

Она је, на панелу "Имунизација младих" одржаном на Факултету политичких наука, рекла да није за увођење "маркетиншких мера", које касније не могу да се спроведу и контролишу.

- Постоји могућност да ћемо даље ширити обим пропусница, али тако да то можемо да спроведемо, да се санкционишу они који крше ту меру. То је разлог зашто идемо постепено - појаснила је премијерка.

Поновила је да медицински део Кризног штаба и даље заговара да се ковид пропуснице уведу 24 сата у свим затвореним просторима, осим у продавницама, али да је важно како спровести контролу поштовања те мере.

(Euronews Srbija)

БОНУС ВИДЕО: "ФТ1П" даје одговор, како да оснујете предузеће?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)