"БАТУТ" О ЦИРКУЛАРНИМ СМС ПОРУКАМА: "Немамо увид у личне бројеве мобилних телефона грађана" (ФОТО)

Novosti online

16. 11. 2021. у 18:22

ИНСТИТУТ за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" од понедељка је путем циркуларне СМС поруке грађанима почео да упућује подсетник да се, уколико имају одређени здравствени разлог, могу вакцинисати и код своје куће.

БАТУТ О ЦИРКУЛАРНИМ СМС ПОРУКАМА: Немамо увид у личне бројеве мобилних телефона грађана (ФОТО)

Фото: В. Данилов

Данас се ова установа, поводом СМС-ова, и званично огласила на свом сајту.

У поруци, коју и данас многи добијају, становништво се позива и на имунизацију, с обзиром на то да смо и даље тек на око 44 одсто вакцинисане опште популације, што је далеко од процента на основу којег можемо да ставимо под контолу епидемијске таласе.

- Било која порука - Ваш ЈМБГ на 6010, Астразенека - Ваш ЈМБГ на 6030, Фајзер - ваш ЈМБГ на 6040, Спутњик В - Ваш ЈМБГ на 6050, Модерна - Ваш ЈМБГ на 6070. Уколико вакцину морате да примите код куће, пошаљите свој ЈМБГ на 6080 - стоји, између осталог у "Батутовој" поруци уз обавештење да је сервис бесплатан и намењен и скључиво држављанима Републике Србије.

Сви грађани који су заинтересовани за примање вакцине против вируса корона, било да говоримо о првој или бустер дози, моћи ће свој термин имунизације да закажу и путем СМС поруке, саопштено је на сајту Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Како је наведено у саопштењу, реч је о још једној могућности заказивања вакцинације, поред пријаве на сајту Е-управе или позивања кол центра.

- На препоруку Владе Републике Србије мобилни оператери подржали су јавноздравствену иницијативу и омогућили исказивање заинтересованости грађана за вакцинацију противковид 19 и путем СМС поруке. У питању је иста генеричка порука коју сви оператери шаљу свим корисницима својих услуга. Попут претходно успостављеног система пријаве за вакцинацију на сајту Е-управе или позивањем кол центра за вакцинацију, СМС порука је још једна могућност заказивања вакцинације - стоји на сајту "Батута".

Понуђено је и детаљно упутство за пријаву. Дакле, када особа по добијању СМС поруке одлучи да закаже вакцинацију, шаље СМС поруку на предложени број, у зависности од врсте вакцине:

Било која вакцина – ваш ЈМБГ на 6010

АстраЗенека – ваш ЈМБГ на 6020

Синофарм – ваш ЈМБГ на 6030

Фајзер – ваш ЈМБГ на 6040

Спутњик В – ваш ЈМБГ на 6050

Модерна – ваш ЈМБГ на 6070.

- На тај начин је на Е-управи извршена пријава за вакцинацију, идентична оној која се врши на сајту Е-управе. Уколико особа не одлучи да се пријави овим путем, и даље може да се пријави за вакцинацију путем портала Е-управа или кол центра - наводи се даље.

Из "Батута" објашњавају и да је "овим сервисом додатно омогућено особама које из оправданих здравствених разлога могу да се вакцинишу искључиво у кућним условима, да пријављивање за вакцинацију изврше слањем свог ЈМБГ на 6080".

Напоменуто је и да ова установа неће имати увид у личне бројеве мобилних телефона грађана, већ да је реч о подршци од стране мобилних оператера за додатно информисање о имунизацији.

На крају, упућен је и позив свима да се вакцинишу против вируса корона, у циљу смањена ширења инфекције.

(Телеграф.рс)

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КУДЕ БАШ У ЛАПОВО ОТИДЕ: Позоришно-филмски атеље КТЦ Стефан Немања снимио и пети аматерски филм