НИ РЕЧ О УБИСТВУ СРБА: На Казанима откривен споменик убијеним грађанима Сарајева 1992. и 1993.

С. МИШЉЕНОВИЋ

16. 11. 2021. у 07:00

САРАЈЕВО и бошњачки политичари још једном су убили на стотине Срба на локацији Казани на Требевићу. Убиство се догодило јуче откривањем неког камена који су сарајевски политичари прогласили спомен-обележјем убијеним грађанима Сарајева током 1992. и 1993. године а где ни на једном месту не пише да је реч о убијеним Србима, кажу саговорници "Новости".

НИ РЕЧ О УБИСТВУ СРБА: На Казанима откривен споменик убијеним грађанима Сарајева 1992. и 1993.

Откривање споменика на Казанима / Фото Аваз

- Овог пута легитимитет прикривању и омаловажавању злочина над Србима у Сарајеву дао је и туриста у БиХ, који се зове Кристијан Шмит и представља се као високи представник у БиХ. Срамота је да Шмит присуствује откривању неког накарадног споменика који према сарајевском мишљењу представља споменик убијеним Србима. На споменику нема ни речи о убијеним Србима, нити има српског обележја и писма. Ово је само још један пуцањ у побијене српске цивиле на Казанима, а њих је било на стотине - каже, за "Новости" Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Он истиче да је постављање споменика на Казанима јефтин покушај прања савести муслиманских политичара на челу са СДА. - По сваку цену се желело показати да се након три деценије муслимани кају због убиства Срба из Сарајева - истиче Радовановић.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, каже да се ради о класичном прикривању доказаних злочина и поновном прекрајању дешавања у грађанском рату, а све у функцији доказивања могућности опстанка мултиетничке земље.

- Србе многе ствари у Сарајеву вређају, а споменик на Казанима је нова ставка на том списку - каже Ћосић.

Саговорници "Новости" наводе да Република Српска неће одустати од изградње спомен-комплекса у насељу Враца за све убијене Србе града Сарајева.

Према званичним подацима институција РС, у сарајевско-романијском региону, у току одбрамбено-отаџбинског рата, страдало је више од 7.100 Срба. Од тога је 2.980 цивила. Више од 800 Срба из Сарајева се води као нестало. Званично, у јамама на Требевићу је пронађено око 30 лешева од 1992. до 1995, а процес тражења тела никада није спроведен до краја.

Споменик на Казанима у понедељак су свечано открили градоначелница Сарајева Бењамина Карић, високи представник у БиХ Кристијан Шмит и потпредседник ФБиХ Милан Дуновић.

ТЕЛА БАЦАЛИ У ЈАМУ

СРБЕ су на Казанима убијали припадници 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић Цацо. Срби су убијани и бацани у јаму. За злочине на Казанима, на казне од 10 месеци до шест година затвора, осуђено је 14 војника тзв. Армије РБиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма