ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ЕДИНА ВРАЊА УСТУПАМО САРАЈЕВУ: Председник Србије са тужиоцима и министром полиције о регионалној сарадњи

В. Ц. С.

14. 10. 2021. у 21:41

ТУЖИЛАШТВО за ратне злочине је 13. октобра подигло оптужницу против Едина Врања због кривичног дела против човечности и других добара заштићених међународним правом. С обзиром на досад остварену сарадњу са надлежним органима Босне и Херцеговине и потребу да се она унапреди, Тужилаштво је поднело предлог Вишем суду у Београду да се даље поступање уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина БиХ.

ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ЕДИНА ВРАЊА УСТУПАМО САРАЈЕВУ: Председник Србије са тужиоцима и министром полиције о регионалној сарадњи

Са састанка у Београду / Фото Танјуг

О овоме је било речи на састанку који је одржао председник Александар Вучић са министром полиције Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић.

Како се наводи у саопштењу из кабинета председника, сарадња са надлежним органима БиХ у складу је са одредбама споразума о регионалној сарадњи између две земље, Уговором о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, као и о Закону о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима. Један од закључака састанка је и неопходност оснаживања регионалне сарадње јавних тужилаштава у оквиру које ће и специјализовани делови тужилачког система успешно сарађивати.

- Одлука Србије да предмет Едина Врања, осумњиченог за ратни злочин, буде уступљен Тужилаштву БиХ, представља одговоран и државнички потез председника Вучића, а уколико и остали предмети буду уступљени, како је најављено, биће то најзначајнији корак који је Београд повукао у правцу решавања питања из прошлости, а која доминантно оптерећују односе двеју држава - рекао је за сарајевски "Аваз" председник СДПС Расим Љајић.

Он је истакао да је "ово и храбар потез зато што у националистичком и квазипатриотском делу јавности ова одлука неће бити добро прихваћена, али без решавања оваквих питања, ма колико она била политички непопуларна, у будућности не можемо градити боље односе у региону".

- Одлука Србије је изузетно важан подстицај за отварање озбиљног и суштинског дијалога Београда и Сарајева и о другим важним питањима. Зато очекујем и да ће званичници у БиХ одговорити на исти или сличан начин - навео је Љајић.

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА

У БЕОГРАДУ ће се у петак одржати састанак између републичког јавног тужиоца и тужиоца за ратне злочине Србије са главним тужиоцем тужилаштва БиХ Горданом Тадић. Тема састанка биће постизање договора о организовању регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРАМОТА МЕ ЈЕ ШТА САМ ПРОЧИТАО: Вучић о хрватским претњама и миту о Јасеновцу